Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a afirmat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși, relatează Agerpres. Harghita amenințase că va protesta la București dacă nu va fi emis.

"Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi și trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, intervențiile și cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari și în același timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenție pe carnivorele mari - care pentru 2017, pentru urși, este de 350. Ținând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175", a spus Grațiela Gavrilescu, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului a mai menționat că ordinul va fi pus, miercuri, pe site-ul Ministerului pentru dezbatere publică și va face referire directă la siguranța și sănătatea cetățeanului.

"Imediat în perioada următoare se va emite un ordin comun al ministrului Mediului, ministrului Apelor și Pădurilor, ministrul de Interne și ministrul Agriculturii pentru situațiile de urgență, dar în interiorul aceleiași cote de intervenție, care rămâne la Ministerul Mediului și ca procedură va fi dată, în urma unor notificări, făcute către unitatea administrativ teritorială, Agenția de Mediu locală, Garda Națională de Mediu, vom emite cota respectivă de intervenție în zona respectivă", a mai spus ministrul.

Gavrilescu a adăugat că, în situațiile de urgență se va interveni cu reprezentanții Jandarmeriei.

Amenințarea cu proteste

Săptămâna trecută, reprezentanții Asociației "Felcsik" și președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, au făcut un apel către primarii, șefii composesoratelor și fermierii din județele Harghita, Covasna și Mureș, dar și către cei din Brașov, Prahova și Argeș, de a se alătura inițiativei de participare, în număr cât mai mare, la un protest ce va avea loc în data de 5 iulie, în fața Ministerului Mediului, potrivit Agerpres.

Inițiativa protestului i-a aparținut primarului din comuna Sândominic, care este și președintele Asociației Felcsík, Karda Róbert, și a fost lansată pe fondul unui incident care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când un urs a atacat un cioban aflat cu oile la păscut. Róbert spune că se poate observa o creștere semnificativă a numărului de urși care se apropie de localități și că se teme că astfel de incidente s-ar putea înmulți, mai scrie sursa citată.

"După cum văd eu lucruri, se observă tot mai mulți urși în apropierea localităților, și acum vorbesc concret de Sândominic. Oamenii văd urși foarte aproape de localități unde ei, acum, în timpul verii, trebuie să-și facă fânul, să lucreze la câmp. Mi-e teamă că se vor întâmpla și în alte părți și tot mai des situații cum a fost la Dănești', a afirmat Róbert.

"La sfârșit de săptămână un cal a fost omorât de urs, la Izvoru Mureșului. Dacă ne uităm, aproape zilnic se întâmplă ceva, dar ce mă sperie este că umblă ursul și prin comună. Recent a intrat pe o uliță unde până acum nu a fost niciodată și ne temem că vor veni și mai des când se coace grâul sau fructele. Oamenii din sat s-au saturat pentru că s-au străduit și au cultivat grâu sau porumb și vine ursul și îl mănâncă sau pentru că au animal pe care într-o seară ursul îl ucide", a mai spus acesta pentru Agerpres.

La protestul care era programat să înceapă miercuri, de la ora 12:00, la sediul Ministerului Mediului, în cazul în care ordinul de derogare pentru împușcarea urșilor nu s-ar fi emis, își anunțaseră prezența aproximativ 500 de primari, președinți de composesorate și fermieri, cu scopul de a sensibiliza opinia publică din București, în legătură cu această problemă.

"Sperăm ca mâine, prin protestul de la București și prin dialogul cu doamna ministru, să putem face un pas înainte în privința ocrotirii satelor și a locuitorilor acestora, iar în paralel și protejarea carnivorelor mari", se preciza în comunicatul remis de CJ Harghita.

De altfel, în același document se mai arată că președintele instituției, Borboly Csaba, a inițiat, în cadrul "Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie" (ENVE) de la Comitetul Regiunilor, elaborarea unui raport privind relația om-carnivore mari, inclusiv urșii din România, urmând ca, în funcție de necesități, să fie formulate propuneri de revizuire a directivelor de mediu ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres

Borboly Csaba susține că situația cauzată de schimbările de comportament în rândul populației de urs din România reprezintă atât un pericol direct asupra oamenilor, dar conduce și la schimbări genetice majore în cazul acestei specii protejate, fapt care va contribui la degradarea acesteia, mai scrie sursa citată.

"În România există cea mai mare populație de urși, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile și pagubele cauzate sunt deja cotidiene și în creștere exponențială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la București. Este un pas important faptul că forurile de la Bruxelles au înțeles ceea ce Bucureștiul nu vrea, și anume faptul că este necesară o supervizarea a situației reglementate în cazul ursului carpatin. La București s-a evitat dezbaterea temei, motivarea fiind că protejarea urșilor a reprezentat una dintre condițiile aderării României la Uniunea Europeană", a precizat Borboly Csaba, citat de Agerpres.

"În rândul oamenilor domnește o stare de nesiguranță"

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, și prefectul județului, Adrian Jean Andrei, care au solicitat emiterea ordinului de derogare pentru intervenția de urgență în cazul urșilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale, mai susțin că "creșterea populației de urs pune în pericol nu numai siguranța culturilor și a animalelor domestice, dar și viața oamenilor, în condițiile în care aproape zilnic s-au înregistrat atacuri și daune provocate de urs, iar în rândul oamenilor domnește o stare de nesiguranță", dar și că, "din punct de vedere al turismului, ursul aflat în căutare de hrană în teritoriile locuite reprezintă un pericol".

Și reprezentanții asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale țării au solicitat, printr-un apel care a fost înaintat ministrului Mediului, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urși, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale crește, iar populația este tot mai intolerantă și poate recurge la metode proprii de apărare, potrivit Agerpres, care subliniază că de la începutul anului, în Harghita, zeci de animale au fost ucise și patru persoane au ajuns la spital, în urma unor atacuri ale urșilor.