Organizația neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) trage un semnal de alarmă în legătură cu afluxul de migranți provenind din Salvador, Guatemala și nordul Hondurasului spre Mexic și SUA, invocând o "criză umanitară".

MSF a cerut guvernelor mexican și american să pună în aplicare "rapid" măsuri de protecție legale, cum ar fi azilul, vize umanitare, precum și măsuri de protecție pentru cei care fug de violența din cele trei țări din triunghiul de nord al Americii Centrale, scrie AFP, preluată de Agerpres.

"Această mișcare migratoare nu are numai rădăcini economice, vorbim de o criză umanitară mai amplă", potrivit raportului MSF.

Documentul, bazat pe anchete și date ale programelor medicale ale MSF între 2015 și 2016, subliniază faptul că marea majoritate a migranților trăiesc într-un "tablou al unei violențe continue", care începe în țara lor de origine și se extinde în Mexic, unde nu au acces la asistență medicală și nici posibilitatea de a beneficia de măsuri de protecție eficiente.

Potrivit MSF, migranții și refugiații sunt victime ale unor organizații criminale pe teritoriul mexican, uneori, cu acordul tacit sau complicitatea autorităților naționale: "Ei sunt supuși violenței, precum și oricărui alt tip de abuz — sechestrări, furt, șantaj, tortură, viol — care, în plus față de trauma imediată, pot avea consecințe grave"

Controlul migrației, arestările și expulzările din Mexic și SUA "amenință să direcționeze mai mulți refugiați și migranți spre rețelele de trafic cu ființe umane și organizații criminale", avertizează MSF.