Peste 74.000 de români au semnat apelul către Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU pentru a demara o investigație privind abuzurile Jandarmeriei Române din 10 august.

"Jandarmeria română a fost capturată de un aparat de stat corupt și este folosită ca armă împotriva noastră, a cetățenilor. Am simțit asta pe pielea noastră, în cel mai cumplit mod cu putință. Mai întâi am fost intoxicați cu minciuni și manipulări în media. Reprezentanții jandarmilor și media aservită penalilor au acreditat ideea că urmează vărsare de sânge.

Au sângerat, în primul rând, protestatarii pașnici care și-au luat bastoane peste cap, chiar cu mâinile ridicate, pentru a le arăta forțelor de ordine că nu au intenții ostile. Au fost bătuți crunt chiar turiști străini care treceau cu taxiul prin zonă. Ne-au intoxicat apoi cu gaze lacrimogene, au aruncat cu proiectile cu șrapnel spre oameni bătrâni, femei însărcinate sau spre copii. Au urmat tunurile cu apă. Ce a lipsit au fost oamenii morți, călcați în picioare de mulțimea speriată. Este o minune că nu s-a întâmplat asta. Deocamdată! Jandarmii au devenit unealtă de represiune. Au trecut linia roșie și nu se vor opri aici. Trebuie să-i oprim noi.

Ne-am gândit la cea mai eficientă modalitate de a forța reformarea Jandarmeriei și pedepsirea celor vinovați. În acest moment, niciun înalt oficial vinovat nu-și va prezenta demisia. Am mai fi putut să cumpărăm machete în ziare prin care să le batem obrazul. Am mai făcut-o și timp de câteva luni și-au retras bătăușii, brutele în uniformă, din primele rânduri. Dar în 10 august, Jandarmeria i-a aruncat din nou în luptă pe cei mai violenți dintre jandarmi.

Pe 10 august, au fost încălcate flagrant drepturile omului. Și vrem ca cei responsabili să răspundă în fața legii. Ne-am decis să ne adresăm Națiunilor Unite care prin mandatul lor internațional pot pune presiune și pot penaliza abuzul de putere al forțelor de ordine. Am scris un apel către recent numitul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet. Cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, le solicităm să reconsidere oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii", se arată într-un comunicat al Declic.

Comunitatea Declic a inițiat săptămâna trecută o petiție către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului prin care se solicită ajutorul Organizației Națiunilor Unite ”pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august”.

Ținta este de 100.000 de semnatari.

În țară, Parchetul General a anunțat luni că 351 de persoane au depus plângeri privind violențele jandarmilor.