FOND România a organizat la Bruxelles seminarul „Promovarea Parteneriatului Multi-actor în sprijinirea eforturilor de implementare a Agendei 2030: momente cheie în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”.

Marți, 5 martie a.c., Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND România a organizat la Bruxelles seminarul ”Promovarea Parteneriatului Multi-actor în sprijinirea eforturilor de implementare a Agendei 2030: momente cheie în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”. Evenimentul a avut loc la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, și a reunit reprezentanți ai instituțiilor europene, organizații neguvernamentale din România, regiunea Mării Negre și Europa, și reprezentanți din grupurile de lucru responsabile de Agenda 2030, Cooperare pentru Dezvoltare și Tineret din cadrul Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea oficială a evenimentului, domnul Ștefan CIBIAN, Președintele FOND România, a subliniat faptul că seminarul se dorește a fi un cadru de comunicare și reflecție referitor la identificarea celor mai eficiente soluții pentru a sprijini procesul de implementare al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, prin încurajarea și implicarea actorilor relevanți, și mai ales a tinerilor, având convingerea că aceștia reprezintă un important agent de schimbare.

În continuare, Excelența Sa, domnul Ambasador Călin STOICA, Reprezentant Permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene (COPS), a pus accentul pe importanța seminarului ca moment cheie, desfășurat în cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care oferă oportunitatea de a contribui la creșterea vizibilității la nivel politic a Agendei 2030, precum și de a reconfirma rolul acesteia și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în definirea viitorului Europei.

Consolidarea parteneriatului dintre societatea civilă și reprezentanții Președințiilor rotative ale statelor membre la Consiliul Uniunii Europene, precum și rolul tinerilor în promovarea și implementarea Agendei 2030 au fost principalele subiecte abordate de-a lungul celor două sesiuni. Odată cu lansarea documentului de poziție al Comisiei Europene ”Către o Europă Durabilă până în 2030”, a fost inițiat un proces de consultare onest, prin care Uniunea Europeană admite că încă avem mult de lucru în ceea ce privește inegalitatea socială, politicile responsabile de consum sau definirea unui model economic durabil. Întărirea capacității societății civile și posibilitatea tinerilor de a se implica înelaborarea, promovarea și influențarea politicilor publice la nivel european și global sunt condiții necesare în definirea unei strategii de implementare a Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. 

Fiecare dintre noi are un rol important de asumat!

Seminarul face parte din seria de evenimente organizate de FOND România în cadrul proiectului European „Towards open, fair and sustainable Europe in the world - EU Presidency Project 2019-2021”, în contextul exercitării Președinției Consiliului UE de către România în prima jumătate a anului 2019. Proiectul este implementat de către Platforma Națională de ONG-uri Finlandeză - Fingo, în parteneriat cu platformele naționale de ONG-uri active în domeniul dezvoltării internaționale din România (FOND România), Croația (CROSOL) și Confederația europeană de ONG-uri CONCORD, fiind finanțat de către Comisia Europeană. Obiectivul principal al proiectului este creșterea nivelului de conștientizare și sprijin pentru politici europene deschise, echitabile și sustenabile, în special în ceea ce privește implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului și spațiul societății civile.