Concernul energetic german RWE, aflat într-o criză profundă a datoriilor, și-a vândut o societate subordonată, RWE Dea, către un grup de investitori ruși (LetterOne). Cele mai mari griji și le fac britanicii.

LetterOne este un consorțiu controlat de Alfa Group, care aparține oligarhului rus Mihail Fridman.

Dea deține 190 de licențe de exploatare în Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

In 2013, RWE Dea avea o cifra de afaceri de 2,1 miliarde euro si un profit de 524 milioane.

Valoarea de piata a firmei este de 5,1 miliarde euro.

Banii incasati de concernul german vor merge, in principal, in achitarea datoriilor RWE, care se situeaza, in prezent, la 30 de miliarde.

Grijile Marii Britanii

RWE Dea avea licente de exploatare in Marea Nordului, licente emise de guvernul de la Londra. Executivul Cameron exprimase oficial ingrijorari in legatura cu aceasta afacere, care devine o problema politica in contextul crizei ucrainene.

Londra nu poate impiedica vanzarea Dea catre consortiul de investitori controlat de Mihail Fridman, oligarh multimiliardar rus.

Singurul lucru pe care il poate face, eventual, este sa retraga licentele de exploatare in urma schimbarii proprietarului campurilor de pterol si gaze.

Guvernul german si Comisia Europeana au aprobat vanzarea care a fost pusa pe masa spre consultare inca din 2013. Problema Marii Britanii este urmatoarea: ce se intampla cu petrolul si gazele extrase daca LetterOne se va regasi, in contextul crizei din Ucraina, pe lista entitatilor sanctionate de UE?

Ministerul britanic al energiei a precizat, sambata, ca, in caz de necesitate, ar urma sa ceara vanzarea campurilor din Marea Nordului catre terti. A impune vanzarea nu e clar daca este posibil din punct de vedere legal.

In orice caz, exista o clauza in contractul dintre RWE si LetterOne care prevede ca, in cazul aplicarii de sanctiuni in primul an de la vanzare, partea germana se obliga sa rascumpere afacerile britanice ale Dea.

Cine este Mihail Fridman?

Cotidianul Wall Street Journal scrie despre aceasta tranzactie ca despre debutul miliardarului Fridman pe scena internationala a energiei. Oligarhului ii sunt atribuite intentii de a deveni un nou jucator global pe aceasta piata. Afacerea energetica se va numi L1 Energy, iar manager al acesteia a fost adus fostul sef al British Petroleum, John Browne.

Letter One Group va detine campuri petroliere si de gaze naturale Marea Britanie, Danemarca, Germania, Norvegia si Egipt, printre altele. In Regatul Unit, cele 13 campuri insumeaza 3-5% din productia totala de gaze naturale.

Productia zilnica este echivalentul a 100.000 de barili pe zi, iar din valoarea tranzactiei cu RWE, campurile britanice au reprezentat 20%. 


Pentru a avea bani sa cumpere Dea, Fridman si-a vandut participatiile detinute la compania TNK-BP catre Rosneft. Este concernul rusesc care a amenitat Ucraina cu intreruperea livrarilor daca aceasta nu achita in avans cantitatile de gaze dorite. Oligarhul a catalogat ingrijorarile britanice drept irationale si a amenintat ca va da guvernul de la Londra in judecata, cerand compensatii, daca executivul va incerca in vreun fel sa blocheze achizitia Dea.


Mihail Fridman este unul dintre putinii oligarhi ai Rusiei care a reusit performanta sa nu ajunga la cutite cu Vladimir Putin, dar nici sa nu fie pus pe lista de sanctiuni internationale in contextul crizei ucrainene. Una dintre deciziile care l-au ajutat in acest sens a fost faptul ca a stat departe de politica si de presa. Fridman este nascut la Liov, in vestul Ucrainei. In 2013, Alfa Group devenea cel mai bogat fond de investitii privat din intreaga Rusie.

Surse: SZ, WSJ, FT, Deutsche Wirtschaftsnachrichten