Președintele Comisiei de Silvicultură din Camera Deputaților, Ion Munteanu, i se adresează unui invitat de la o federație: “Domnule președinte”, “noi ne-am văzut de multe ori aici”. Directorului din Ministerul Apelor, Pădurilor îi vorbește la per tu.

Tobescu, un nume cunoscut de către cei care iubesc pădurile. Tobescu nu e însă iubit de aceștia așa cum e respectat de președintele Comisiei specializate din Camera Deputaților.

Tobescu acționează pe față pentru eliminarea sancțiunilor drastice la tăierile ilegale de păduri, introduse anul trecut. Ordonanța de urgență nr. 51/2016 a inclus, în premieră, sancțiuni care permit poliției confiscarea autovehicului care face transport ilegal de masă lemnoasă. OUG nr. 51/2016 a ajuns la Comisia de specialitate din Camera Deputaților, care pregătește un proiect care, din câte se prefigurează, o va modifica substanțial.

"Ordonanța 51 are o formă atât de proastă, încât singura soluție este abrogarea acesteia” -

Cătălin Tobescu (stânga), șeful unor federații care apără interesele proprietarilor de păduri.

El a avut multe întâlniri cu șeful Comisiei de Agricultură și Silvicultură din Senat, după cum declara acesta din urmă, în plenul comisiei, marți, 21 februarie.

Dănuț Iacob, director în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, spune: "Și noi susținem necesitatea de modificare și completare a legii". Dl Ioacb a adăugat că cei care compun grupul de lucru pentru proiectul de lege de modificare a OUG nr. 51/2016 lucrează până la zece seara.

"Anterior OUG 51/2016, a existat o situație de infringement, acesta a fost închisă imediat după ce a fost adoptată OUG 51/2016." - a spus directorul Iacob.

"În proiectul de act normativ, propunem să menținem articolul care vizează strict aplicarea unui Regulament european - am convenit că nu sunt necesare modificări." - a adaugat acesta. 

Restul prevederilor au mari șanse să fie schimbate, așa cum s-au prefigurat discuțiile în Comisia de specialitate din Camera Deputaților. 

Amenzile, aduse la 10% din cele stabilite de OUG nr. 51/2016

Dl Istrate Ștețco, reprezentant al Gărzii Forestiere Cluj, pare să regrete că a trebuit să aplice Ordonanța: "Eu sunt reprezentant al Gării Forestiere, care, din păcate (!? - n.r.), noi trebuie să punem în aplicare - trebuie să aplicăm sancțiuni și Ocolului silvic, și agenților economici, și altor categorii, am participat la acest grup de lucru, am încercat să aducem în discuție problemele cu care ne confruntîm în aplicarea lor (inclusiv cu confiscarea mijlocului de transport).

Am stabilit un prag - și chiar și amenzile le-am adus și la 10% față de ceea ce era inițial - propunere. Acolo unde lucrurile erau exagerate (acolo unde erau de 10 ori salariul)." - a spus Istrate Ștețco, reprezentantul Gărzii Forestiere.  

"Domnule președinte Tobescu, vă rog, pe dumneavoastră. Noi ne-am mai întâlnit de multe ori aici." - Ioan Munteanu, președintele Comisiei de Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților -

min. 52:14 VIDEO

Hoția de păduri: deputații o vor reinstaurată. VIDEO cu lucrările Comisiei (deputați)

Mai mult pe EurActiv »