"Domnule președinte, vă rog"
Președintele Comisiei de Silvicultură din Camera Deputaților, Ion Munteanu, i se adresează unui invitat de la o federație: “Domnule președinte”, “noi ne-am văzut de multe ori aici”. Directorului din Ministerul Apelor, Pădurilor îi vorbește la per tu.
Tobescu, un nume cunoscut de către cei care iubesc pădurile. Tobescu nu e însă iubit de aceștia așa cum e respectat de președintele Comisiei specializate din Camera Deputaților.
Tobescu acționează pe față pentru eliminarea sancțiunilor drastice la tăierile ilegale de păduri, introduse anul trecut. Ordonanța de urgență nr. 51/2016 a inclus, în premieră, sancțiuni care permit poliției confiscarea autovehicului care face transport ilegal de masă lemnoasă. OUG nr. 51/2016 a ajuns la Comisia de specialitate din Camera Deputaților, care pregătește un proiect care, din câte se prefigurează, o va modifica substanțial.
Cătălin Tobescu (stânga), șeful unor federații care apără interesele proprietarilor de păduri."Ordonanța 51 are o formă atât de proastă, încât singura soluție este abrogarea acesteia” -
El a avut multe întâlniri cu șeful Comisiei de Agricultură și Silvicultură din Senat, după cum declara acesta din urmă, în plenul comisiei, marți, 21 februarie.
Dănuț Iacob, director în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, spune: "Și noi susținem necesitatea de modificare și completare a legii". Dl Ioacb a adăugat că cei care compun grupul de lucru pentru proiectul de lege de modificare a OUG nr. 51/2016 lucrează până la zece seara.
"Anterior OUG 51/2016, a existat o situație de infringement, acesta a fost închisă imediat după ce a fost adoptată OUG 51/2016." - a spus directorul Iacob.
"În proiectul de act normativ, propunem să menținem articolul care vizează strict aplicarea unui Regulament european - am convenit că nu sunt necesare modificări." - a adaugat acesta.
Restul prevederilor au mari șanse să fie schimbate, așa cum s-au prefigurat discuțiile în Comisia de specialitate din Camera Deputaților.
Amenzile, aduse la 10% din cele stabilite de OUG nr. 51/2016
Dl Istrate Ștețco, reprezentant al Gărzii Forestiere Cluj, pare să regrete că a trebuit să aplice Ordonanța: "Eu sunt reprezentant al Gării Forestiere, care, din păcate (!? - n.r.),
noi trebuie să punem în aplicare - trebuie să aplicăm sancțiuni și
Ocolului silvic, și agenților economici, și altor categorii, am
participat la acest grup de lucru, am încercat să aducem în discuție
problemele cu care ne confruntîm în aplicarea lor (inclusiv cu
confiscarea mijlocului de transport).
Am stabilit un prag - și chiar și amenzile le-am adus și la 10% față de ceea ce era inițial - propunere. Acolo unde lucrurile erau exagerate (acolo unde erau de 10 ori salariul)." - a spus Istrate Ștețco, reprezentantul Gărzii Forestiere.
"Domnule președinte Tobescu, vă rog, pe dumneavoastră. Noi ne-am mai întâlnit de multe ori aici." - Ioan Munteanu, președintele Comisiei de Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților -
min. 52:14 VIDEO
Cătălin Tobescu: Discursul la Comisia specializată din Camera Deputaților
VIDEO min. 52.19 - 61:09
- "Ordonanța 51 are o formă atât de proastă, încât singura soluție este abrogarea acesteia. În fundamentarea OUG se vorbește de 8,8 milioane metri cubi, fundamentată pentru perioada 2008-2013, evident că nu are nicio legtătură această cifră cu justificarea unei situații de urgență în 2016, știm cu toții că în 2014, în toamnă, a intrat în funcțiune radarul pădurilor, fenomenul tăierilor ilegale s-a redus foarte mult, între timp, s-au întărit gărzile forestiere, personalul, toate instituțiile de control.
- Deci fenomenul tăierilor ilegale a fost artificial exagerbat pentru a se justifica aceste măsuri. Ceea ce s-a întâmplat în toamna anului trecut noi credem că nu mai are nici un fel de legătură cu combaterea tăierilor ilegale, această temă a devenit temă de campanie electorală.
- Fostul guvern a făcut din tema combaterii tăierilor ilegale; tema nr. 1 a ministrului de interne în discursurile dumnealui publice a fost combaterea infracționalității silvice; combaterea aceasta a infracționalității s-a concretizat în 100.000 acțiuni de control ale poliției, jandarmeriei și tuturor instituțiilor de control, rezultatele jalnice ale acestei acțiuni de control au fost 90.000 mc lemn confiscat, dar nu este un lemn lemn confiscat fizic (ca lemn tăiat ilegal sau lemn găsit fără documente de proveniență; este un lemn confiscat contravaloric.) Am să vă dau un exemplu de săptămâna trecută, când, din exces de zel, o Gardă forestieră s-a dus în Gorj, la 5,6 firme și au confiscat, contravaloric, 5.000 de metri cubi. Credeți că au găsit 5.000 de căruțe sau sute de mașini transportând fără documente?
- S-au dus la firmele acestea și au constatat că firmele exploataseră pe baza unui act de punere în valoare, contract, autorizație - absolut legal - trasnportaseră lemnul cu avize de expediție, îl înregistraseră în cotntabilitate cu cod unic și toate procedurile, dar au uitat ca la intrarea în depozit să valideze codul unic.
- Aș sublinia faptul că Garda Forestieră putea să constate de la primul aviz că nu au validat codul unic. Nu a făcut asta, s-au dus și, retroactiv, au confiscat de la fiecare firmă câte 700-800 de cubi, au rezultat 5.000 de cubi.
- Toată presa a vuit cât de grav este fenomenul tăierilor ilegale. Este un exemplu banal de simplu - cum este alimentată această temă tăierilor așa-ziselor tăieri ilegale. În fapt, nu are nicio legătură cu ceea ce întâmplă cu combaterea tăierilor ilegale, sancțiunile cele mai multe nu se aplică pe cioate identificate în pădure și pe lemn tăiat ilegal. Sunt amenzi aplicate în depozite, confiscări contravalorice pentru diferite necorelări în toată birocrația asta care este în sector.
- Am ajuns să măsurăm aceeași piesă de lemn de patru sau de cinci ori. Evaluăm masa lemnoasă prin act de punere în valoare, firma de exploatare o duce poate într-un depozit intermediar, îi trebuie un aviz, trebuie să o măsoare a doua oară, trebuie să o măsoare a treia oară, intră în sortare, trebuie să o măsoare a 4-a oară, intră în prelucrare, trebuie să o măsoare a 5-a oară. După ce iese din prelucrare, iese cherestea, se mai măsoară încă o dată la transport și încă o dată în port și până se încarcă pe vapor ajungem să o măsurăm de opt ori.
- Dacă o măsurăm de opt ori sau de trei ori sau de câte ori o măsurăm, nu există decât niște toleranțe infime de măsurare și organele de control constată că există diferențe care se confiscă contravaloric.
- Ceea ce se întâmplă și ceea ce a instituit această ordonanță nu mai are nici o legătură cu combaterea tăierilor ilegale, pur și simplu, a fost blocată admnistrația silvică, încheierea de contracte între proprietari și administrația silvică a fost blocată, pentru că legea sancționează încheierea contractelor dacă nu sunt dezbătute succesiunile, știe toată lumea că în România 90% din succesiuni nu sunt dezbătute, s-a ajuns în situația stupidă ca în loc să reducem situația pădurilor neadministrate, să se rezilieze contracte care funcționau foarte bine de ani de zile.
- Deci blocaj al administrației silvice, blocaj pentru proprietarii de păduri, blocaj pentru producătorii din exploatare, sunt sancțiuni pentru lăsarea neexploatată de arbori în pădure. Este o aberație ca, dacă o firmă uită un arbore în pădure sau nu poate să îl exploateze pentru că este pe o stâncărie să îi aplici sancțiune de la 5.000 la 10.000 lei. Este un blocaj pe transportul masei lemnoase, pentru că Ordonanța prevede sancțiuni pentru diferență pe fiecare piesă - deci dacă există neconcordanță nu pe total transport, nu pe volum, ci pentru o piesă, s-a ajuns la aberația să se confiște o întreagă mașină pentru că un polițai nu a înțeles că lemnul are supradimensiuni și dacă îl duci la verificare și îl găsește de 4 m și 5 cm zice "nu corespunde dimensional” sau la 700 de piese i se pare lui că e una în plus sau la o mașină de lemne de foc s-a ajuns să se confiște pentru că era trecut faptul că era trecut lemn de fag și a găsit două crengi de plop. Nu vorbesc că au confiscat biciclete, oameni care transportau vreascuri și au confiscat faptul că oamenii și-au luat un prun din livadă și l-au dus acasă.
- S-a ajuns la aberații, ordonanța asta a creat o adevărată isterie și blocaj în sector, cred că ar trebui să revenim la o discuție serioasă, să vedem care sunt pericolele efectiv și care sunt faptele și fenomenul pe care ar trebui să îl combatem în sector, să revenim la combaterea fenomenului tăierilor ilegale și la administrarea pădurilor."
Pe cine a invitat Comisia la lucrări
Comisia de Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților îi are președinte pe Ioan Munteanu și vicepreședinte pe Ioan Dârzu. La lucrările Comisiei de Agricultură și Silvicultură, Camera Deputaților, de marți, 21 februarie 2016, au fost invitați, potrivit listei citite de Munteanu:
- Dl Silviu Geană, secretar general Consilva
- Tobescu Federația Proprietarilor [Federația Proprietarilor de Păduri din România - Nostra Silva și președinte al Comunității Forestierilor - Fordaq - n.r.].
- Dănuț Iacob, Ministerul Agriculturii și Pădurilor
- Ciprian Pahonțu, director general Romsilva
- Ștețco Istrate, Garda Forestieră Cluj Napoca
- Octavian Goga SFOR
- Muscă Ciprian SFOR
- Petcu Institutul de cercetare
- Seceranu SAS
- Gavrilescu, Progresul Silvic
- Dan Trifu, Federația Coaliția Natura 2000
***
Tobescu - un nume cunoscut activiștilor de mediu
Comentarii