Autoritățile locale din Paris, Bruxelles și Stockholm au decis să marcheze Ziua mondială fără mașini oprind, la sfârșitul acestei săptămâni, traficul auto, relatează marketwatch.com.

Circulația autobuzelor, a taxiurilor și a autovehiculelor pentru intervenții de urgență va fi permisă. În rest, se va putea circula doar pe jos, pe biciclete, skateboard-uri și role.

Ziua mondială fără mașini se sărbătorește pe 22 septembrie, însă pentru că anul acesta data corespunde unei zile lucrătoare, autoritățile vor organiza festivitățile în weekendul de după.

În Stockholm mașinile nu vor putea intra în Orașul vechi pe parcursul zilei de sâmbătă. Aproape toate zonele din Bruxelles vor fi închise pentru traficul motorizat duminică, între 9.30 și 19.00, iar în centrul Parisului autovehiculele nu vor avea voie tot duminică, de la 11.00 la 18.00.

O zi, o săptămână

Alte orașe importante din Europa care au în plan diverse evenimente tematice sunt Madrid, Budapesta, Wuerzburg (Germania) și Nottingham (Marea Britanie). În schimb, cele mai renumite țări europene pentru numărul mare de biciclete – Olanda și Danemarca – nu și-au anunțat participarea.

Ziua mondială fără mașini a apărut în 1995, întâi într-un cadru informal, dar din 2000 inițiativa a început să se bucure de sprijinul Comisiei Europene, care a lansat, de altfel, și Săptămâna europeană a mobilității. În cadrul acestui eveniment mai larg, țările care vor avea, anul acesta, cele mai multe evenimente tematice sunt Austria (cu 167 de evenimente), Ungaria (159) și Spania (128).

Alte idei de pe glob

Nu doar Europa va marca Ziua fără mașini. Un centru financiar important din India, Gurgaon, aflat la sud-vest de New Delhi, plănuiește ca începând cu marțea aceasta să întrerupă traficul auto în fiecare marți, între orele 7:00 și 19:00.

În New York, ideea este susținută prin închiderea circulației pe Park Avenue timp de trei dimineți de sâmbătă în luna august. La Bogota, capitala Columbiei, străzile se închid încă din 1974 în fiecare duminică, idee adoptată, timid, și în București. În 2014, în Statele Unite și Canada au existat aproape 100 de inițiative similare, față de numai nouă în 2005, potrivit datelor furnizate de Alianța pentru ciclism și mersul pe jos.

Mai multe regiuni din Germania închid fiecare câte o porțiune mai lungă de șosea într-o anumită duminică din an. Printre acestea, în ultima duminică din iunie, se închide o parte din șoseaua ce duce la castelele de pe Valea Rinului, iar acest eveniment atrage aproximativ 150.000 de persoane.