PE a aprobat,marți,un proiect de rezoluție legislativă care include și eliminarea tarifelor de roaming de la jumătatea anului 2017.CE și autoritățile de reglementare trebuie să stabilească "o limită de utilizare echitabilă” a serviciului de roaming.

Eurodeputații au votat proiectul de rezoluție respingând orice amendament la poziția Consiliului UE, care a aprobat eliminarea tarifelor de roaming la 1 octombrie.

Până la eliminarea din 15 iunie 2017 a tarifelor de roaming în statele membre, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia, va fi aplicată, la 30 aprilie 2016, o reducere a tarifelor care nu vor putea depăși:


  • 0,05 eurocenți pe minut pentru apeluri
  • 0,02 eurocenți pentru mesaje
  • 0,05 eurocenți pe megabyte pentru date

    Eliminarea tarifelor de roaming a fost așteptată mult timp de toată lumea: oameni obișnuiți, start-up-uri, IMM și tot felul de organizații,

    a declarat raportorul PPE, Pilar del Castillo, în cadrul dezbaterilor din plen.

 Prevenirea abuzurilor și recuperarea costurilor

Dacă operatorii dovedesc că nu-și pot recupera costurile și că eliminarea tarifelor afectează prețurile pe plan național, autoritățile naționale de reglementare pot autoriza o taxă minimă, în circumstanțe excepționale, în vederea recuperării acestor costuri.

Autoritățile naționale de reglementare vor putea însă să modifice sau să anuleze aceste taxe.

Totodată, va fi aplicată "o politică de utilizare echitabilă”, pentru a-i proteja pe furnizori de eventuale abuzuri.

Aceștia vor putea, în anumite circumstanțe, să impună un mic tarif pentru utilizarea serviciilor de roaming. Acest tarif nu poate fi mai mare decât tariful cu ridicata maxim pe care îl plătesc operatorii pentru utilizarea rețelelor altor țări ale UE.

"Limita de utilizare echitabilă" a serviciilor de roaming urmează să fie stabilită de Comisia Europeană și autoritățile de reglementare. 

"Epopeea" eliminării tarifelor 

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, a 3 aprilie 2014, reforma pieței telecomunicațiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii inițiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014.

După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicațiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul și Parlamentul European au inițiat negocieri în vederea obținerii unui acord în a doua lectură.

Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanților Permanenți a confirmat textul de compromis al propunerii privind piața unică a telecomunicațiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituții.

Consiliul Competitivitate și-a dat acordul asupra textului la 1 octombrie 2015.

Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonații la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o nouă reducere eșalonată a prețurilor pentru serviciile de roaming.

Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spațiul comunitar au scăzut în total cu 90%.