Badawi, blogger din Arabia Saudită, care execută o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru textele publicate pe internet, a fost desemnat câștigător al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire 2015, în urma deciziei PE de joi, 29 octombrie.

Raif Badawi a fost condamnat în Arabia Saudită la 10 ani de închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul său, unde promovează dezbaterile sociale, politice și religioase.

„Conferința Președinților a decis să acorde Premiul Saharov bloggerului saudit Raif Badawi”, a spus președintele Parlamentului European Martin Schulz în plenul de la Strasbourg.

„Acestui om, care este un om extrem de bun, un om exemplar de bun, i s-a impus una dintre pedepsele cele mai groaznice care există în această țară și care poate fi descrisă doar ca tortură”, a adăugat acesta.

 

Cer Regelui Arabiei Saudite să oprească execuția acestei sentințe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soția sa și să-i permită să călătorească aici în decembrie pentru a primi premiul

 

Bloggerul din Arabia Saudită, activist pentru drepturile omului este site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat în 2012 și mai târziu condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici și o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său.

Ceremonia de premiere Saharov va avea loc la Strasbourg, pe data de 16 decembrie.

În cursul acestui an au avut loc numeroase campanii publice și manifestații de susținere pentru Badawi. Mai multe informații pot fi găsite pe un website dedicat acestuia: www.raifbadawi.org