Finaliștii desemnați de Parlamentul European pentru Premiul Saharov pentru drepturile omului și libertatea de gândire au fost susținuți, într-un exercițiu de dezbatere și comunicare, de trei echipe ale studenților români la SNSPA.

În cadrul unei dezbateri organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România trei echipe de studenți au susținut, prin explicații și argumente, pe fiecare din cei trei nominalizați la Premiul Saharov din acest an, ce va fi acordat în luna noiembrie. 

Nominalizarea 1 - Raif Badawi, blogger, scriitor și activist din Arabia Saudită, arestat și biciuit pentru activitatea sa. Susținut de echipa 1 - SNSPA (Doina Gavrilov, Gabriela Nisipeanu, Silvia Popoiu). Argumente: 

  • Pentru ca oamenii de acolo să nu se creadă singuri, să știe că este și Europa de partea lor.
  • Nu doar pentru activitatea sa pacifistă, dar pentru că a recurs și la sacrificiu, în mod similar Malalei Yousafzai, premiată în 2013. 
  • SUA au încercat să introducă regimul democratic în Arabia Saudită prin lichidarea conducerii, însă acest fapt nu a reușit. Cum atr fi să avem pe cineva care a va schimba viitorul societății din interior? 
  • Pentru a presa Guvernul țării și pentru a milita pentru ieșirea sa din închisoare. Nu este doar lupta lui pentru democrație, este și a noastră. 

Nominalizarea 2 a PE: Opoziția democratică din Venezuela reprezentată de coaliția de partide politice Mesa de la Unidad Democrática (Platforma unității democratice) și de prizonieri politici. Susținută de echipa 2 SNSPA (Simona Octavia Anghelina, Alina Dihoru, Angela Mădălina Feraru). Argumente: 

  • Premiul le-ar da curaj pentru a continua lupta; iar din perspectivă istorică ar aduce un omagiu revoluționarilor din decembrie 1989. 
  • Ar trebui să aibă o rezonanță aparte și pentru noi, românii, având experiența dizidenților politici. Fără libera exprimare nu există dezbatere, nu există posibilitatea de a ne informa. 
  • Să nu uităm că în Venezuela vor avea loc alegeri legislative. 
  • Obiectivele pentru care luptă sunt deosebit de importante pentru stabilitatea sistemului internațional.

Nominalizarea 3 a Parlamentului European: Boris Nemțov, militant neînfricat pentru libertate și democrație în Rusia, ucis în februarie 2015 pe un pod situat în apropierea zidurilor Kremlinului. Susținut de Echipa 3 SNSPA (Radu Cristian Bourceanu, Teodora Chiș, Vlad Toma): 

  • Libertatea de exprimare și vocile critice sunt esențiale pentru democrație. 
  • Premiul ar însemna o încurajare pentru societatea civilă din Rusia. Context- există legi precum Legea organizațiilor indezirabile și Legea agenților străini ; transmit ONG-urilor din Rusia că sunt un factor destabilizator și nu o parte a democrației din țară;
  • Acest premiu vine ca și contrapondere. Acordarea premiului ar putea transmite mesajul că orice societate are nevoie de voci critice. 

 Descrierea în detaliu a nominalizărilor Parlamentului European - aici. 

În urma voturilor studenților și ale prezidiului, cele mai multe voturi, le-a primit echipa 1 care a devenit în mod simbolic câștigătoare a dezbaterii. 

Cristian Preda, eurodeputat PPE (independent) a explicat câteva detalii despre acordarea Premiului Saharov în Parlamentul European. Potrivit acestuia, decizia este odată pe an, se ia în mai multe trepte.

„Regula cea mai importantă: este nevoie de susținerea grupurilor politice, fiecare grup propune una sau mai multe nominalizări”.  Spre exemplu, în grupul PPE au fost 5 candidaturi diferite. Cea care a obținut cele mai multe voturi, Opoziția din Venezuela, este legată de un regim al opoziției - adică din zona socialiștilor, dar are o logică deoarece în perspectiva noastră premiul nu trebuie să fie politizat. Paradoxal, voturile pentru acesta au venit de la alte grupuri dar nu și din grupul socialist din Parlament”. 

Săptămâna viitoare, conferința președinților se va reuni și va decide cine este câștigătorul premiului din acest an.