Raportor al Consiliului Europei, Bernd Fabritius, cere Uniunii Europene să intervină prompt pentru ca România să își ducă la îndeplinire obligațiile de stat membru. Raportorul mai cere guvernului român să își protejeze manifestanții pașnici.

"Sunt extrem de îngrijorat de ordonanța pe care guvernul român a adoptat-o de urgență marți seara, cu aplicare imediată, și care va depenaliza numeroase fapte, unele grave, de corupție și abuz de putere” - a declarat Bernd Fabritius (Germania, PPE/DC), raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema "Consolidării statului de drept în țările Europei de Sud-Est prin reforme ae sistemului judiciar”.

"Această ordonanță violează principiile fundamentale ale statului de grept și compromite grav lupta României împotriva corupției și, mai ales, munca Direcției Naționale Anticorupție. Legalizând multe  forme de corupție, îi expune chiar pe cei mai înalți demnitari ai statului la abuzuri și pare destinată să protejeze personalități ale partidului la putere împotriva investigațiilor legale.”

"Acesta este un atac serios nu doar pentru România și cetățenii români, dar și pentru statele membre ale Consiliului Europei. România abandonează progresul substanțial făcut în ultimii ani în combaterea corupției și pentru menținerea statului de drept.”

"Uniunea Europeană, care urmărește îndeaproape evoluțiile prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), trebuie să intervină prompt pentru ca România să își ducă la îndeplinire obligațiile ca membru al Uniunii Europene și să ia măsurile necesare.”

"În același timp, este minunat să vezi curajul și hotărârea sutelor de mii de români care au luat cu asalt străzile să se opună ordonanței și al căror devotament îl susțin. Condamn puternic utilizarea anume a violenței pentru a îi dispersa pe protestatarii pașnici și cer guvernului să își respecte și să își protejeze cetățenii și dreptul lor să demonstreze.”