Costurile cu forța de muncă din București sunt cu circa 20% mai scăzute decât cele din Varșovia (Polonia) sau Bratislava (Slovacia) și cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia), potrivit unui studiu citat de Ziarul Financiar.

Analiza a fost realizată de compania de consultanță în management Hay Group România.

 „Suntem o țară superbă din punctul de vedere al așa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India și mai ieftini decât China și decât țările din Vest, iar forța de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaților din Vest. De aceea, mulți investitori con­tinuă să vină în România", a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay GroupRomânia.

Într-adevăr, costurile cu forța de muncă din București sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% și 40% doar în cele cinci orașe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză.În mod surprinzător, chiar și în China, o țară recunoscută pentru faptul că are multă forță de muncă la costuri rentabile, sunt unele orașe în care angajații din multina­ționale sunt mai bine plătiți decât cei din București.

Spre exemplu, în Shenzen (sediul central al furnizorului de soluții IT&C Huawei), dezvoltarea economică accelerată din ultimii ani a condus la o creștere a costului cu forța de muncă, cheltuielile salariale sunt cu circa 30% mai mari decât în București și cu 47% mai mari decât în Cluj, mai arată datele Hay Group. De asemenea, Bucureștiul este aproape la același nivel cu orașul ceh Pilsen din punctul de vedere al costului cu forța de muncă, dar cu 25% mai ieftin pentru investitori prin comparație cu Sao Paolo sau Rio de Janeiro din Brazilia sau cu Pretoria (Africa de Sud).

Citește articolul integral pe ZF.ro