Cu o săptămână înaintea rundei 11 de negocieri dintre UE și SUA pe Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) un protest masiv împotriva acestuia a avut loc la Berlin: „Un acord nedemocratic, care pune în pericol consumatorii”.

Organizatorii protestului de sâmbătă, 10 octombrie din capitala Germaniei au spus că la protest au participat 250.000 de persoane, pe când forțele de poliție au avnsat numărul de 100.000. 

Protestatarii au declarat pentru Deutsche Welle ca este un acord nedemocratic, care subminează autoritățile naționale, care pune în pericol consumatorii și piața forței de muncă. „Suntem aici pentru că nu dorim ca viitorul să fie al piețelor, dorim să salvăm democrația”, a declarat președintele unei organizații ecologice germane pentru AFP. 

Alți protestatari au declarat pentru Deutsche Welle că acordul va crea o justiție paralelă și creșterea economică promisă este nesemnificativă în comparație cu riscurile la care se expun consumatorii. 

De cealaltă parte, susținătorii acordului, în principal Guvernele naționale, inclusiv cel al Germaniei, spun că acordul va impulsiona economia și va crea locuri de muncă. 

Pe aceste teme principale s-au adus argumente pro și contra și în dezbaterea de miercuri, 30 septembrie organizată de fundația Friedrich Ebert Stiftung. 

La dezbatere au participat Pia Eberhardt - Corporate Europe Observatory, Sorin Moisă - eurodeputat PSD, Lavinia Andrei - Terra Milleniul III. 

Cele mai importante idei din dezbatere pot fi citite în transcrierea Live text a evenimentului, aici.

Luni, 19 octombrie ar urma în Miami, Florida, va începe runda 11 de negocieri între UER și SUA pe tema TTIP, care se va încheia pe 23  octombrie. În data de 21 octombrie este programat un forum al stakeholderilor pe temele principale discutate în cadrul viitorului acord. Mai multe detalii despre runda de negocieri, aici.

Pe fond, sunt multe aspecte delicate care încă fac concretizarea TTIP un obiectiv destul de îndepărtat. 

Potrivit unor informații publicate recent de Politico.eu, negocierile nu se află nici măcar la jumătatea drumului, între UE și SUAUn document citat de publicația amintită arată că pentru 11 din cele 24 de capitole de negociere nu au fost prezentate de către cele două părți nici măcar pozițiile de plecare. 

Pe de altă parte, la finalul lunii septembrie ambasadorul UE în Statele Unite David O’Sullivan a declarat că în opinia sa Bruxelles-ul și Washingtonul ar putea încheia discuțiile anul viitor.