Taxe și burse de studiu la universitățile europene
În UE, taxele de studiu în învățământul superior diferă foarte mult de la o țară la alta - în unele țări școlarizarea este gratuită, în altele poate fi foarte scumpă. Ajutorul financiar (burse sau împrumuturi) depinde de mai multe criterii.
Cu toate acestea, cetățenii UE care urmează cursuri la o universitate dintr-un alt stat membru:
- nu pot fi obligați să achite taxe de studiu mai ridicate
- au dreptul să beneficieze de aceleași burse de studiu ca și cetățenii țării respective.
Însă aceste prevederi nu se aplică neapărat și în cazul burselor și împrumuturilor de întreținere sau de sprijin. Unele țări pot totuși să acorde astfel de ajutoare studenților străini, din proprie inițiativă.
Studenții străini cu statut de rezidenți
Chiar dacă nu sunteți cetățean al țării în care doriți să studiați, dar locuiți în țara respectivă de cel puțin cinci ani, aveți dreptul la o bursă de întreținere în aceleași condiții ca și cetățenii acestei țări.
- La acest link puteți să vă informați despre sprijinul financiar pe țări. Notă: Comisia Europeană nu este responsabilă pentru conținutul publicat pe site-urile naționale la care se face trimitere pe această pagină. (sursa: site-ul Comisiei Europene)
Întrebări și răspunsuri
- Întrebare: Universitățile din UE au voie să solicite o taxă de școlarizare mai mare de la studenții străini? De exemplu, o școală din Polonia poate percepe unui cetățean britanic o taxă de școlarizare mai mare decât cea percepută unui cetățean polonez?
- Răspuns: NU - școlile din UE nu au voie să discrimineze studenții pe criterii de naționalitate. În acest caz, școala poloneză nu poate percepe unui cetățean britanic o taxă mai mare decât cea plătită de studenții polonezi. / Detalii aici
Stadiul recunoașterii reciproce a diplomelor de studiu
Inițiative recente ale Parlamentului European în domeniul educației:
- Se recomandă utilizarea experiențelor interculturale în educație și ca aceastea să fie mai prezente, sub diferite forme, în sistemele de învățământ.
- Contextul este important, dat fiind că statele UE vor trebui să integreze sute de mii de imigranți sosiți numai în acest an. „Ar trebui, de asemenea, recunoscut că populațiile migrante aduc cu ele aptitudini, cunoștințe, idei, noi perspective, spirit antreprenorial și practici culturale care îmbogățesc textura socială a comunităților în care intră, și că migrația face parte din patrimoniul nostru cultural (...) cultura nu este o idee fixă, ci una fluidă, care înglobează mai multe puncte de referință comune, cum ar fi limba, credința, codurile vestimentare, mâncăruri și băuturi, precum și artele și meșteșugurile tradiționale”, se arată în proiectul de raport.
- „Dialogul intercultural este un proces bidirecțional și ambele părți au de câștigat dacă se pun în „pielea celuilalt”. Există deja o serie de exemple excelente de cele mai bune practici de schimburi culturale în programele finanțate de UE, cum ar fi Erasmus+ și alte inițiative lansate de ONG-uri, dar și în proiectele de înfrățire a orașelor finanțate prin programul „Europa pentru cetățeni”, se mai spune în document. Proiectul de raport, integral, aici
- Între sugestiile formulate, Comisia a menționat necesitatea de a include elemente de formare în domeniul antreprenoriatului la toate nivelurile sistemului de învățământ, deoarece inducerea de timpuriu a spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea unor competențe transversale legate de antreprenoriat, cum ar fi creativitatea, gândirea critică, empatia, munca în echipă și spiritul de inițiativă contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și facilitează tranziția acestora către piața muncii.
- Comisia recomandă dialog și cooperare activă între universități și mediul de afaceri în vederea elaborării unor programe educaționale care să le asigure tinerilor aptitudinile și competențele necesare și care să faciliteze și să încurajeze participarea antreprenorilor la procesul educațional. Propunerile, pe larg, aici
- Un raport discutat recent în Comisia de Cultură și Educație include recomandări pentru a include cât mai mult dimensiunea europeană în sistemele de învățământ din statele membre,
- „Luând în considerare puținele cunoștințe despre UE în rândul multor cetățeni, Uniunea Europeană ar trebui să fie mult mai vizibilă în manuale și învățarea despre UE ar trebui să reflecte relația dintre Uniune și Statele Membre.
- Informațiile ar trebui să reflecte rolul statelor membre în dezvoltarea UE și influența UE asupra dezvoltării țărilor. În acest context, disciplina istorie joacă un rol important în conștientizarea istoriei și valorilor europene
Cel mai important program european de finanțare în domeniul educației, Erasmus+
- Pe 11 decembrie, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a semnat legea privind noul program Erasmus+, cu un buget de peste 14 miliarde de euro pentru 2014-2020. SE estimează că 4 milioane de studenți europeni vor putea studia și face stagii în străinătate.
- Pe 29 octombrie 2015 au fost publicate documentele privind Apelul Național la Propuneri de Proiecte pentru programul Erasmus+ în anul 2016. Bugetul alocat României pentru programul Erasmus+, acțiuni descentralizate, este de 54,5 milioane euro.
-
Bugetul este împărțit pe trei componente: ACȚIUNEA CHEIE 1 (AC1) - Proiecte de mobilitate; ACȚIUNEA CHEIE 2 (AC2) - Parteneriate strategice; ACȚIUNEA CHEIE 3 (AC3) - Întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret (Dialog structurat)
- Erasmus+ susține elevii și studenții cu vârste între 13 și 30 de ani, stagiarii, ucenicii, voluntarii, profesorii și formatorii care doresc să studieze sau chiar să organizeze programe sportive în alt stat membru. Acum, și liderii cluburilor pentru tineret și muncitorii voluntari sunt eligibili pentru fonduri de la Erasmus+.
- Erasmus+ introduce garanția pentru împrumuturile pentru tineri care doresc să facă studii postuniversitare.
- Programul 2014-2020 reunește programele existente în domeniul educației și formării (Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci, Grundtvig), menținând numele acestora. Include și programul Tineret în acțiune și acoperă, pentru prima dată, sportul.
Comentarii