Studenții vor putea beneficia de credite prin intermediul Agenției de Credite pentru Studenți începând din anul universitar viitor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres. Agenția există din 2009 dar nu a avut activitate.

„Avem în plan un proiect de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de șapte ani, asta înseamnă 7 milioane de euro pe an. Asta înseamnă că putem oferi credite de studii în valoare medie de 10.000 de euro pentru un număr de 700 de studenți din România. Prima condiție ar fi aceea de a studia în România. În proiect sunt incluse rambursarea cu o perioadă de grație cu dobânzi preferențiale. Studenții vor putea lua credite de anul universitar viitor", a afirmat ministrul, la deschiderea noului an universitar 2015 — 2016, la Universitatea Politehnica din București, potrivit Agerpres. 

Agenția de Credite și Burse pentru studenți, care are în obiectul de activitate și finanțarea studiilor în limba română a tinerilor din instituțiile învățământ de stat și particular acreditate, există încă din anul 2009, a scris Evz.ro în luna iulie.

În fapt, aceasta nu a acordat în cei șase ani universitari niciun credit. Motivul? „Metodologia nu este definitivată”, a explicat Cristina Berezovsky, director al instituției.

Potrivit Evenimentul Zilei, pe lângă taxa de admitere, unele universități percep și o taxă de înmatriculare, care variază între 25 și 250 de lei. Alte exemple de taxe sunt cele de bibliotecă, pentru reexaminări (25-135 de lei), pentru măriri de notă (50-100 de lei), de transfer, pentru examene de limbă, pentru susținerea licenței impusă în 24% din universități).„Per total, într-un an de studiu, costurile cu astfel de taxe se ridică la 1.500-2.000 de lei pe cap de student care învață pe locuri bugetate”, a apreciat Vlad Cherecheș, vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).ANOSR. „În aceste condiții, nu este de mirare că circa 40% dintre tineri abandonează facultatea încă din primul an”.