CE a lansat, miercuri, 40 de proceduri de infringement împotriva a 19 state, inclusiv două împotriva României, pentru că nu au aplicat sau nu au comunicat implementarea completă a legislației în vederea creării unui Sistem Comun European de Azil.

În cazul României, ambele proceduri de infringement vizează faptul că Bucureștiul nu a comunicat transpunerea completă în legislația națională a prevederilor Directivei privind procedurile de azil și ale Directivei privind condițiile de primire.

După transmiterea scrisorilor de notificare formală, Comisia Europeană precizează că statele vizate au două luni la dispoziție pentru a comunica transpunerea reglementărilor europene în legislația națională. În caz contrar, se va trece la la a doua etapă a procedurii de infringement: avizul motivat.

Poziția autorităților române

Agentul guvernamental al României la CJUE, Răzvan-Horațiu Radu, a precizat, pentru Euractiv.ro, că este vorba de două directive care nu au fost încă transpuse, "motiv pentru care am fost puși în întârziere noi și alte 18 state membre”.

"De îndată ce vom primi acțiunea, vom declanșa procesul intern de consultare în vederea unei transpuneri cât mai corecte”, a spus Răzvan-Horațiu Radu.

Subsecretarul de stat în MAE a mai precizat că, momentan, "proiectele de transpunere sunt în avizare interministerială”, apoi vor fi avizate și de instituția de linie. 

Totodată, Radu a spus că, miercuri, au fost clasate "două acțiuni foarte importante” împotriva României, una privind plaja Sulina și una privind independența unui organism feroviar din zona Ministerului Transporturilor.