Comisia DEVE a Parlamentului European lansează un apel de lucrări pentru tinerii care studiază în domeniul dezvoltării durabile.

În Anul European dedicat politicii de dezvoltare, expoziția universală de la Milano consacră cele şase luni (mai – octombrie 2015) temei centrate pe hrană şi dezvoltarea sustenabilă a planetei. În cadrul acestui eveniment România îşi sărbătoreşte astăzi (29 iulie) "ziua naţională". 

De ziua imnului naţional, România îşi celebrează "ziua naţională" în cadrul Expo MilanoPotrivit tradiţiei, fiecare stat sau organizaţie din cele 148 prezente la Milano cu această ocazie, are o zi dedicată propriilor obiceiuri şi culturi specifice. Tema spaţiului exponenţial dedicat ţării noastre este centrată pe relaţia armonică cu natura, organizatorii propunând vizitatorilor din acest an un concept inedit bazat pe elemente care combină ingenios tradiţia cu modernitatea, prin prezentarea unor proiecte privind biodiversitatea, alimentaţia sănătoasă şi suficientă, energia curată şi potenţialul agricol al ţării noastre - elemente cheie în cadrul politicii de dezvoltare durabilă. 

În acelaşi context, al expoziţiei universale de la Milano, Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European (DEVE), lansează un apel de lucrări, eseuri şi cercetări ştiinţifice, adresat tinerilor, care vizează teme precum drepturile omului, dreptul la hrană şi drepturile la proprietate (Human Rights, Right to Food and Land Rights). 

Astfel, Comisia DEVE încurajează tinerii studenţi să trimită, până pe 31 august, 2015, lucrări care să conţină o originală analiză a situaţiei curente în domeniile menţionate şi care să identifice, totodată, punctele slabe ale politicii de securitate alimentară (la nivel global) și problema dreptului la proprietate în cazul grupurilor vulnerabile din țările aflate în curs de dezvoltare. De asemenea, lucrările trimise ar trebui să se concentreze pe rolul UE şi a altor organizaţii internaţionale în crearea unui cadru legal adecvat, în domeniul dezvoltării durabile. 

În funcţie de lucrările primite, doi dintre cei mai buni studenţi vor fi selectaţi şi invitaţi să participe şi să îşi prezinte creaţiile în cadrul dezbaterii Human Rights, Right to Food and Land Rights - What legal instruments are nedeed?, organizată în cadrul Expo Milano 2015, în data de 15 octombrie. 

Selecţia lucrărilor va fi realizată de secretariatul Comisiei DEVE, în parteneriat cu Global Campus of Master's Programmes and Diplomas in Human Rights and Democratisation iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe pagina oficială a Parlamentului European.

Detalii despre apelul de lucrări deschis de Comisia DEVE pot fi consultate aici.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.