Comisia DEVE a Parlamentului European lansează un apel de lucrări pentru tinerii care studiază în domeniul dezvoltării durabile.

În Anul European dedicat politicii de dezvoltare, expoziția universală de la Milano consacră cele șase luni (mai – octombrie 2015) temei centrate pe hrană și dezvoltarea sustenabilă a planetei. În cadrul acestui eveniment România își sărbătorește astăzi (29 iulie) "ziua națională". 

De ziua imnului național, România își celebrează "ziua națională" în cadrul Expo MilanoPotrivit tradiției, fiecare stat sau organizație din cele 148 prezente la Milano cu această ocazie, are o zi dedicată propriilor obiceiuri și culturi specifice. Tema spațiului exponențial dedicat țării noastre este centrată pe relația armonică cu natura, organizatorii propunând vizitatorilor din acest an un concept inedit bazat pe elemente care combină ingenios tradiția cu modernitatea, prin prezentarea unor proiecte privind biodiversitatea, alimentația sănătoasă și suficientă, energia curată și potențialul agricol al țării noastre - elemente cheie în cadrul politicii de dezvoltare durabilă. 

În același context, al expoziției universale de la Milano, Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European (DEVE), lansează un apel de lucrări, eseuri și cercetări științifice, adresat tinerilor, care vizează teme precum drepturile omului, dreptul la hrană și drepturile la proprietate (Human Rights, Right to Food and Land Rights). 

Astfel, Comisia DEVE încurajează tinerii studenți să trimită, până pe 31 august, 2015, lucrări care să conțină o originală analiză a situației curente în domeniile menționate și care să identifice, totodată, punctele slabe ale politicii de securitate alimentară (la nivel global) și problema dreptului la proprietate în cazul grupurilor vulnerabile din țările aflate în curs de dezvoltare. De asemenea, lucrările trimise ar trebui să se concentreze pe rolul UE și a altor organizații internaționale în crearea unui cadru legal adecvat, în domeniul dezvoltării durabile. 

În funcție de lucrările primite, doi dintre cei mai buni studenți vor fi selectați și invitați să participe și să își prezinte creațiile în cadrul dezbaterii Human Rights, Right to Food and Land Rights - What legal instruments are nedeed?, organizată în cadrul Expo Milano 2015, în data de 15 octombrie. 

Selecția lucrărilor va fi realizată de secretariatul Comisiei DEVE, în parteneriat cu Global Campus of Master's Programmes and Diplomas in Human Rights and Democratisation iar câștigătorii vor fi anunțați pe pagina oficială a Parlamentului European.

Detalii despre apelul de lucrări deschis de Comisia DEVE pot fi consultate aici.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.