În 2016 tinerii vor învăța noțiuni elementare de drept cuprinse într-un manual, întocmit de un judecător CSM, distribuit gratuit în liceele din București și din cele mai importante orașe din România.

Manualul, semnat de judecătorul Cristian Dănileț, este parte a proiectului „Educație juridică în școli”, care își propune facilitarea accesului la cunoștințe elementare de drept în rândul tinerilor din școli și licee.

Ghidul prezintă, într-un limbaj familiar tinerilor, noțiuni legislative elementare despre relațiile acestora cu cei din jur dar și despre limita independenței sau utilizarea rețelelor de socializare.

Potrivit Digi24, circa 5,000 de exemplare din acest ghid urmează să fie distribuite, cu titlul gratuit, în școlile și liceele din București și în cele mai importante centre universitare din țară. Totodată, manualul va putea fi consultat și online.

Lecțiile de educație juridică constau în traducerea în termeni legali a pedepselor de care sunt pasibili liceeeni în cazul în care încalcă regulamantele sau chiar legislația în vigoare.

De exemplu, dacă un tânăr decide să se răzbune sau să își facă dreptate singur, trebuie să știe dinainte care vor fi consecințele faptelor sale în termeni juridici:

„(...) Legea nu ne dă voie să ne facem dreptate singuri. Dacă o persoană ne lovește, nu avem voie să îl lovim înapoi. (...) Codul nostru penal stabilește că, de la vârsta de 14 ani, copilul răspunde penal”,

susține Dănileț.

Prin inițiativa sa, judecătorul își propune să îi învețe „pe copii să nu folosească telefonul mobil în timpul orelor, să nu plagieze, să nu încerce să corupă profesorii, plătind obținerea unor note mai mari”.

„Cred că este primul manual de acest gen din țară. Adolescenți în România avem undeva la vreo două milioane. Este greu să ne imaginăm că putem ajunge la toți. Visul meu este să ajungem inclusiv și în mediul rural”,

declară Cristi Danileț, citat de DIGI24.