Reacții eurodeputați: "Nu ne vom putea sustrage cotelor stabilite de Comisia Europeană" / "Ar trebui deschisă o negociere cinstită"

Ar putea sau nu România să folosească momentul discutării noilor cote de refugiați pentru a obține anumite concesii pe alte zone delicate, precum aderarea la Schengen și ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare? Eurodeputații Victor Boștinaru și Siegfried Mureșan au opinii diferite.

Numărul de 4.646 de refugiați în plus pe care România ar trebui să îi primească, potrivit propunerii de azi a Comisiei Europene, pe lângă cei 1.705 deja conveniți în iulie, va fi subiect de negociere în cadrul reuniunii miniștrilor de interne din Uniunea Europeană (Consiliul Justiție și Afaceri Interne) care va avea loc luni, 14 septembrie. 

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta s-au pronunțat împotriva posibilității de a accepta un număr suplimentar de refugiați, chiar înainte de anunțul oficial al Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acum este oficial, iar România trebuie să adopte o poziție pe care să o susțină la Bruxelles. 

Boștinaru (S&D): „Negocieri la pachet” 

În opinia lui Victor Boștinaru (PSD), vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European consideră că „România nu ar trebui să rateze oportunitatea de a negocia aceste obligații la pachet cu susținerea altor state pentru aderarea la Schengen și pentru ieșirea din Mecanismul de Cooperare și Verificare. „Ar trebui deschisă o negociere cinstită, iar solidaritatea blocului comunitar să fie bidirecțională”, a declarat Boștinaru pentru EurActiv.ro.  

„Statele membre care se opun aderării României la Schengen ar trebui să semnaleze în mod public că România trebuie tratată așa cum merită. Dacă țara noastră își va asuma obligații, trebuie să existe și susținere”. 

La fel și pentru faza de ieșire („phasing out”) din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Dacă tema nu este implicată în aceste negocieri, „România nu face decât să își rateze șansa”. 

În plus, a mai explicat eurodeputatul, legat de capacitatea reală a României de a primi refugiați, „trebuie o evaluare foarte serioasă a riscurilor de securitate. „Există un risc real de inflitrare, și este nevoie de analize ale sistemelor de informații”, a mai spus acesta.

Siegfried Mureșan (PPE): Trebuie să ne poziționăm ca parte a soluției europene

Dacă vrem să sporim șansele de aderare la Schengen, trebuie să ne poziționăm ca parte a soluției europene, nu împotriva soluției, este de părere Siegfried Mureșan (PMP), purtător de cuvânt al Partidului Popular European. „Mă opun ideii că trebuie puse condiții legate de MCV. Care ar fi legătura? Dacă primim refugiați să putem încălca statul de drept după bunul plac? Nu există o astfel de legătură, România trebuie să-și îndeplinească obligațiile asumate prin MCV”, a declarat Mureșan pentru EurActiv.ro. 

"Nu ne vom putea sustrage cotelor stabilite de Comisia Europeană" - a spus Siegfried Mureșan. Eventual, cu mici ajustări, însă ordinul de mărime va rămâne cel propus de Juncker. 

În plus, Comisia a mai propus tot astăzi mecanismul permanent de relocare a refugiaților, iar prevederile incluse în acesta sunt avantajoase pentru România.

„Practic, se prevede ca, dacă va apărea o criză și România se va confrunta cu un val de refugiați, spre exemplu din Ucraina, și alte state vor fi obligate să preia o parte din aceștia”, mai explică Mureșan.