Te-ai întrebat vreodată cât impozit plătești, comparativ cu celelalte state membre? Acum poți afla dintr-un infografic realizat de Parlamentului European.

Potrivit acestuia, cotele de impozitare, tipul de impozitare precum și impozitele pe venit variază, în funcție de fiecare stat membru.

Datele colectate de la Serviciul de Resurse al Parlamentului European, Eurostat și Comisia Europeană, valabile pentru anii 2012 – 2015, indică câteva tendințe interesante în întreaga Europă.

Astfel, ca procent din produsul intern brut, Danemarca colectează cea mai mare taxă, la nivel de UE, atingând 48,1 procente. Comparativ cu alte state însă, o mare parte din sumă provine din impozitele indirecte.

În țările nordice, majoritatea procentelor PIB-ului se datorează impozitării pe venituri. Suedia și Finlanda, înregistrează în acest sens aproximativ 44 la sută. La fel se întâmplă și în cazul celor mai mari economii ale Europei care înregistrează chiar și peste 40 de procente. O excepție ar fi Marea Britanie care are un procent de 35,4.

România, alături de Slovacia, Bulgaria, Letonia și Lituania se situează printre țările cu cele mai mici procente în ceea ce privește veniturile fiscale. Astfel, procentele provenite din taxele care compun PIB-ul ajung, în cazul României, la 28,3 procente. Cele mai multe taxe colectate în țara noastră provin din taxarea indirectă (13,4 procente, față de cea indirectă care are doar 6,1%).  

Așadar, o împărțire între țările estice și cele din vest în acest clasament este dată de impozitarea directă și cea indirectă. În acest sens, veniturile din impozite în țările vestice provin în special din impozitarea indirectă, în timp ce în est lucrurile stau invers, așa cum avem cazul României.

Chiar dacă UE nu are un rol direct în stabilirea taxelor și impozitelor (stabilite de guvernele naționale), în interdependența economiilor europene și principiile liberei circulații fără discriminare, aceasta supraveghează totuși regulile naționale.

UE susține că este importantă înțelegerea impozitării la nivelul întregului continent, pentru a putea asigura corectitudinea taxării la nivelul zonei euro și a pieței sale unice. Totuși, „deciziile Uniunii Europene cu privire la problemele de natură fiscală necesită acordul unanim al tuturor guvernelor din statele membre. Acest lucru asigură luarea în considerare a intereselor fiecărui stat membru, la nivel de Uniune”, citează weforum.org.

Sursă: weforum.org