Câți urgent, câți permanent? Mâine, decizii la Strasbourg pentru refugiați
Cotele de relocare de urgență a circa 160.000 de refugiați pe care Jean-Claude Juncker le va prezenta mâine, în PE vor fi completate cu o propunere de mecanism permanent care să funcționeze pentru redistribuirea celor ce ajung la granițele UE.
Mecanismul de relocare de urgență. Ce rol au avut Comisia, Parlamentul și Consiliul
Numărul de 120.000 de refugiați, în plus, pe care Jean Claude-Juncker îl va propune, cel mai probabil, miercuri, în plenul Parlamentului European, va fi redistribuit în baza unul mecanism de relocare de urgență la nivelul Uniunii Europene care presupune preluarea imediată a refugiaților de la statele cele mai afectate.
Cifrele pe care le va prezenta Jean-Claude Juncker se adaugă celor agreate în vară de Consiliul European. Atunci, Comisia Europeană a propus redistribuirea a 40.000 de persoane, pe baza unor cote obligatorii. Propunerea a fost susținută de Parlamentul European, și de asemenea s-a pus în discuție necesitatea unui mecanism permanent de relocare, ce urma să fie discutat ca etapă ulterioară.
Însă, statele membre, prin Consiliu, au agreat numai primirea pe baza unor cote voluntare.
În total, în urma acestor cote voluntare, „oferta” statelor membre a însumat numai puțin peste 32.000 de locuri pentru refugiați. Vezi distribuția agreată de statele membre aici
La acel moment, al primei propuneri - discutată la Summitul UE din 25-26 iunie - Jean-Claude Juncker nu s-a ferit să-și manifeste nemulțumirea față de deciziile liderilor politici. Este de așteptat ca mâine, 9 septembrie, în cadrul unui discurs pe care îl va susține în Parlamentul European, să revină cu propunerea de relocare prin cote obligatorii, de data aceasta și mai controversate, care ar trebui să însumeze cu 120.000 de persoane mai mult decât în iunie.
Propunerile așteptate au creat deja o serie de controverse în rândul statelor membre. Inclusiv în România, primele declarații ale Guvernului și Președinției arată că nu ar fi de acord cu mai mult de 1.500-1.700 de persoane, pe când Comisia ar putea să solicite (în ultima variantă a cotelor, vehiculată în presa internațională) peste 4.600.
Miniștrii de interne ai UE se vor reuni pe 14 septembrie, la Bruxelles, pentru a discuta propunerile Comisiei.
Mecanismul permanent
Propunerile Comisiei, care vor avea susținere - cel puțin la nivel declarativ - în Parlamentul European vor include și stabilirea unui mecanism permanent pentru relocarea refugiaților, o schemă de redistribuire care ar urma să fie aplicată atunci când cotele de urgență ajung la nivelul maxim, într-unul din state.
O altă componentă a mecanismului de urgență, potrivit unor surse consultate de Reuters, poate fi opțiunea din partea unei țări de a se retrage, temporar, din sistemul de preluare a refugiaților, în schimb putând contribui financiar la susținerea acestora în altă țară.
Între alte propuneri pe care le va lansa Juncker se regăsește și una menționată deja de alți oficiali europeni, aceea de întocmire a unei liste de țări „sigure”, ai căror cetățeni vor beneficia de o procedură separată pentru returnare.
Poziția Parlamentului European
Eurodeputații și-au exprimat, încă din iulie, susținerea pentru cotele obligatorii pentru preluarea refugiaților și pentru stabilirea unui mecanism permanent.
În iulie, "Comisia de libertăți civile a Parlamentului cum se procedează. Pe când statele membre nu se pot hotărî cum să distribuie 40.000 de refugiați, comisia a aprobat cotele obligatorii cu o largă majoritate. Nu este niciun dubiu că în domeniul politicii de migrație, Europa obține rezultate mai bune dacă toate țările lucrează împreună. De asemenea, sollicităm un mecanism permanent care să meargă mult dincolo de propunerile actuale”, a spus raportorul Ska Keller (Alianța Verzilor).
Vezi detalii despre rezoluția adoptată de Parlament, în iulie, aici.
.@EP_Justice wants binding & permanent relocation mechanism of #asylum seekers within EU. Legislative resolution approved by 42 votes to 14.
— LIBE Committee Press (@EP_Justice) July 16, 2015
În propunerea legislativă privind mecanismul permanent, Parlamentul va avea putere de decizie pe același nivel cu Consiliul.
Deciziile luate de Parlamentul European în problema migrației, până în prezent
Într-o rezoluție din decembrie 2014, deputații europeni au cerut o abordare UE cuprinzătoare în domeniul imigrației și a cerut mai multe eforturi pentru prevenirea pierderilor de vieți umane pe mare.
În aprilie, Parlamentul a mai aprobat o rezoluție, care cere cote pentru distribuirea solicitanților de azil în statele UE, contribuții mai mari pentru programele de relocare, o mai bună cooperare cu țările terțe și măsuri împotriva traficanților de persoane.
În iulie, Parlamentul a aprobat a sumă suplimentară de 69,6 milioane de euro pentru a ajuta agențiile UE precum Frontex să facă față imigrației.
Pe 10 septembrie, deputații europeni vor vota un mecanism de urgență obligatoriu pentru relocarea unui număr inițial de 40.000 de refugiați din Italia și Grecia în alte state UE.
Pe 14 septembrie, guvernele UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta pașii următori. Comisia Europeană urmează să propună un mecanism permanent de relocare a solicitanților de azil în UE și revizuirea regulamentului de la Dublin pentru asigurarea unei distribuții mai corecte a solicitanților de azil în Uniune.
Sursa, și mai multe detalii plus cifre oficiale despre imigrație: Parlamentul European
Comentarii