Responsabilul cu migrația și afacerile interne, comisarul Dimitris Avramopoulos, a avertizat că, pe fondul unui populism și naționalism, criza refugiaților se înrăutățește iar proiectul european se va prăbuși dacă spațiul Schengen va dispărea.

În cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlament European, întrunită săptămâna trecută, Dimitris Avramopoulos a susținut că este necesar ca Europa să se concentreze pe aplicarea măsurilor de migrație și înfințarea unei paze de coastă, propunere înaintată în luna decembrie a anului 2015.

Mai mult, din cei 160,000 de azilanți care trebuie relocați la nivelul statelor membre, doar 272 de persoane au fost relocate, motiv pentru care Avramopoulos consideră că statele membre „trebuie să își joace jocul” și să nu riște să devină prizoniere ale agendelor politice interne. 

Totodată, comisarul susține că  este nevoie de o revizuire „profundă” a Tratatului de la Dublin din punctul de vedere al legislației privind procedura cererilor de azil, prevăzută în prezent în Tratatul de la Dublin.

Totuși, eurodeputați precum britanicul Timothy Kirkhope (ECR) cer ca această revizuire să fie solidă și nu un„gest de deghizate în politici.” 

Comisarul UE pentru migrație, a solicitat Europei să evite discreditarea migranților, avertizând însă că vor fi primiți doar cei care au cu adevărat nevoie de protecție:

„Anul acesta nu a existat o periodă de acalmie pe timpul iernii. Zilnic, s-au înregistrat 3,000 – 4,000 de sosiri în Grecia, în perioada Crăciunului și Anului Nou. Tot mai multe state membre reintroduc controalele la frontiere. Să nu îi confundăm pe migranți și refugiați cu infractorii și teroriștii! Europa le va acorda protecție celor care au nevoie de ea, însă cei care nu au niciun drept să se afle aici vor fi repatriați.”

 

  

Eurodeputata Anna Maria Corazza Bildt (PPE), a declarat că Europa trebuie să facă „distincția între cei cu dreptul la protecție internațională și cei fără acest drept”, subliniind că Parlamentul European lucrează în prezent la o listă comună a țărilor de origine sigure, de unde cererile de azil vor fi acceptate mai greu, dar și la un mecanism permanent de relocare. 

La rândul său, Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) susține că frontierele externe ale Uniunii trebuie „să fie controlate în mod corespunzător pentru a ne asigura că sistemul Schengen nu se prăbușește”.  

Totuși, Avramopoulos susține că „dacă țările terțe nu sunt angajate în acest proces, nu există speranță”, „Dacă se prăbușește Schengen, va începe sfârșitul proiectului european”.  

Sursa: Parlamentul European