Cu o factură care se ridică la un miliard de euro pe zi, UE este departe de eficiența energetică pe care o visează. De aceea noua politică își propune eficientizarea și înlăturarea dependenței de resursele Rusiei. Ce este Uniunea Energetică?

Problema stringentă rămâne importul a peste jumătate (53 procente) din energia pe care statele membre o consumă (majoritatea resurselor importate constau în petrol și gaze naturale). Există state care depind de un singur furnizor de energie și care sunt astfel vulnerabile la întreruperile în aprovizionare cauzate de dispute politice sau comerciale.

Din acest motiv, pentru a-și asigura viitorul energetic, UE a pus la punct o strategie pentru uniunea în domeniul energiei.  Eurodeputații vor ca strategia în cinci puncte să răspundă nevoilor cetățenilor. Cum poate fi consolidată securitatea energetică? 

1. Prin folosirea energiei regeneranile, folosind vântul, soarele și chiar valurile.

2. Prin conectarea rețelelor naționale de transport, astfel încât aceste 28 de piețe energetice să fie mai interconectate. Acest lucru ar putea fi benefic pentru noi toți, oferind posibilitatea accesului la prețuri mai scăzute la energie.

3. Prin eficiența energetică: în fiecare zi irosim multă energie în casele, locurile de muncă și fabricile noastre. Este momentul să fim eficienți!

4. Decarbonizarea economiei noastre este un alt aspect-cheie. Dar în ce constă ea concret? În eliminarea completă a emisiilor de CO2 pentru totdeauna. Aceasta, spun cercetătorii, este singura soluție pentru combaterea schimbărilor climatice.

5. Prin investirea în cercetare, dezvoltare și inovare. Aceasta presupune mai mulți bani de la UE pentru cercetări inovatoare privind energia cu emisii scăzute de CO2 și colaborarea cu sectorul privat.

  

Proiectul ar putea lansa cea mai mare alianță energetică formată de UE de la înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, în 1951. 

Sursă video: Parlamentul European