Top news Europarl: „Statele membre trebuie urgent să depășească interesele egoiste și să manifeste solidaritate unele cu altele și umanitate pentru oamenii care fug din haos”, este mesajul transmis de PE prin vocea președintelui Martin Schulz. 

 

  • La întâlnire de joi, 3 septembrie cu premierul Ungariei, Viktor Orban, Schulz a transmis mesajul solidarității și distribuirii echitabile a numărului de refugiați sosiți în Uniunea Europeană. Declarațiile reprezintă prima luare de poziție a instituției Parlamentului European pe tema crizei refugiaților. 

„Ungaria se confruntă cu un influx foarte mare de persoane și este clar că parte a reacției necesare este a căuta soluții pe scară largă în Europa pentru a ajuta statele cele mai afectate. O distribuție corectă a refugiaților între cele 28 de state membre este de asemenea o parte importantă a soluției și este în interesul Ungariei.”, a spus Președintele PE la conferința de presă comună cu Viktor Orban.

„Am spus clar că este la fel de important ca toate țările să trateze această urgență ca pe una umanitară și prioritară. Trebuie să îmbunătățim facilitățile pentru migrația legală și protecție temporară în UE și în continuare să unificăm procedurile de obținere a azilului”.

 
 
 

Mai multe declarații ale liderilor europeni din ultimele zile pot fi găsite aici. 

 

  • Miercuri, 9 septembrie, Jean-Claude Juncker va vorbi în plen la Strasbourg despre criza refugiaților și alte subiecte fierbinți la nivel european în discursul său despre „Starea Uniunii”. 

 Este de așteptat ca subiectul crizei umanitare să acapareze dezbaterea de miercuri. Tot atunci este așteptat un anunț din partea lui Jean Claude Juncker despre noua propunere privind numărul de refugiați pe care îi va primi Uniunea Europeană și repartiția acestora în cele 28 de state membre. 

Va fi primul discurs despre Starea Uniunii de la alegerea lui Juncker ca președinte al Comisiei după alegerile europene din mai 2014.

Ce spun eurodeputații:

Manfred Weber (PPE): 

Niciodată nu au fost mai mari provocările cărora trebuie să le facă față Europa. Pentru stabilitate, pentru creștere și locuri de muncă, pentru combaterea terorismului, securitate și imigrație, dar și pentru afacerile externe, necesitatea unei Europe puternice și care să-și facă vocea auzită în lume este uriașă. Așteptăm de la Comisia Europeană propuneri curajoase și ambițioase

”Gianni Pittella (S&D): „Discuția din plen privind Starea Uniunii va fi o oportunitate unică de a cere schimbare în Europa. Criza elenă și imigrația fac ca lucrurile să fie urgente. Ori acționăm acum, ori Europa va eșua. Dorim o politică în domeniul azilului care să deschidă calea către o politică autentică în domeniul imigrației.”

Philippe Lamberts (Verzi/ALE)

Reacția haotică și pe alocuri inumană la criza refugiaților din Europa este o amenințare clară la adresa valorilor comune pe care este bazată UE. Lipsa de solidaritate exacerbează criza umanitară pentru care avem o responsabilitate comună. Egoismul național stă în calea unei soluții la criza euro, în special în Grecia.

Citește mai multe declarații ale eurodeputaților și detalii despre discursul lui Juncker de miercuri, 9 septembrie în comunicatul Parlamentului European

 

  • Avanpremiera VIDEO a săptămânii 7-11 septembrie, cu cele mai importante subiecte care vor fi dezbătute de eurodeputați, în plen:

 


 

  •  Concurs lunar de fotografie: Cîștigătoarea din iulie-august

 

 Cea mai bună fotografie în perioada iulie-august - cu tema „Copii și tineri” - este „Nu lăsa anii să maturizeze copilul din tine” și a fost realizată de Daniela Nenkova (35 de ani, Bulgaria). Fotografia sa arată arată o fetiță în orașul Udaipur, India.

Dintre fotografiile primite în fiecare lună, în cadrul concursului organizat de PE , o comisie editorială va selecta cele mai bune 10, alegând și cea mai bună fotografie a lunii (care va deveni și finalist pentru Premiul Juriului). Cele 10 fotografii ale fiecărei luni vor fi publicate pe platformele noastre sociale, unde publicul își va putea vota fotografia favorită (fotografia cu cele mai multe voturi va primi Premiul Publicului). Cei doi câștigători vor fi invitați la Strasbourg în cadrul sesiunii plenare, în noiembrie.

Citește mai mult despre concursul de fotografie aici.