Ieri (12 aprilie 2016), eurodeputații au cerut un sistem de azil centralizat care să permită o mai bună gestionare a fluxului crescut de imigranți dar și căi mult mai sigure și legale pentru cetățenii țărilor terțe de a intra în siguranță în UE.

”Nu există o soluție rapidă la migrație, nu există un glonte magic de argint. Nu avem nevoie de soluții de urgență, avem nevoie de o abordare durabilă pentru viitor”,

susține reprezentanta PPE, Roberta Metsola, inițiatoarea rezoluției nelegislative dezbătută și votată marți (12 aprilie) în plenul Parlamentului European din Strasbourg.

De cealaltă parte, raportorul Kashetu Kyenge (S&D), a îndemnat la solidaritatea și responsabilitatea comună și a declat că ”Migrația nu trebuie să fie combătută, trebuie să fie gestionată”. 

Deputații au solicitat revizuirea majoră a Regulamentului Dublin III, care stabilește ce stat membru devine responsabil pentru analizarea cererii de azil. Aceștia au propus crearea unui sistem centralizat de azil, care să facă față numărului crescut de imigranți.

Sistemul ar urma să funcționeze pe baza unor așa-zise „puncte de acces” (hotspots) din care ar urma să fie distribuiți refugiații iar „cotele” impuse țărilor membre ar putea fi menținute, informează un comunicat al PE.

Reprezentanții legislativului european susțin că este necesară o distribuire echitabilă a responsabilităților, între statele membre și, de asemenea, este necesară o prelucrarea rapidă a cererilor. Rezoluția atrage atenția că doar o mică parte din cei 106.000 azilanți din Italia și Grecia au fost transferați către alte state membre.

Deputații sunt de părere că imigranții trebuie să fie trimiși înapoi în țările de origine doar cu condiția ca aceșția să trăiască în siguranță. În acest sens, Comisia Europeană va propune o rezvizuire legislativă în următoarea perioadă.