Parlamentarii europeni urmează să adopte noi reglementări care să prevadă ca firmele din sectoare esențiale precum energia și sănătatea să își securizeze infrastructura IT și să semnaleze atacurile cibernetice.

Directiva securității cibernetice este cea mai recentă componentă a eforturilor europene de obținere a supremației digitale. Prin aceasta se urmărește, în premieră, coordonarea unor servicii esențiale cum sunt  controlul traficului aerian, sănătatea și piețele financiare.

Pentru a atinge însă poziția supremă, Europa trebuie, mai întâi, să elimine breșele care ar putea spori vulnerabilitatea propriului sistem la atacurile cibernetice.

Astfel, susține eurodeputatul EPP, Andreas Schwab, „dacă un hacker oarecare încearcă să îți acceseze datele medicale, este necesar ca acestea să fie protejate în așa fel încât să nu existe riscul de a ajunge pe mâini greșite.”


Companiile vor necesita sisteme robuste, capabile să respingă atacurile online, și vor trebui să semnaleze incidentele grave unei autorități naționale.

Pe lângă sectoarele considerate esențiale de fiecare țară, directiva ar putea viza firme ca Google, Microsoft, precum și rețelele sociale.

Schwab consideră că „acești giganți ai internetului și specialiști în rețele sunt rugați să informeze autoritățile publice în legătură cu atacurile structurate, cu informațiile pe care le colectează despre atacurile cibernetice.”

Așadar, zilele „Vestului Sălbatic” informațional ar putea să se sfârșească.

Sursă video: Parlamentul European