Europarlamentarii români au refuzat rapoartele Europei cu mai multe viteze, spune Ioan Mircea Pașcu. Abuzurile asupra celor 7.000 de muncitoare ținute în condiții de sclavie, în Italia, sunt un efect al acestei viziuni, adaugă eurodeputatul Negrescu.

Scenariul unei Europe cu două viteze, „o nouă expresie a aroganței occidentale", astfel l-a catalogat Ioan Mircea Pașcu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, într-un interviu pentru Ziua de Constanța. Acesta a mai spus pentru publicația citată:

Ioan Mircea Pașcu: Țările occidentale, cele care au inițiat întregul proiect, sunt incapabile să rezolve în momentul de față problemele pe care le au. Și au venit cu această idee: din cauză că ne-am extins prea mult, să ne separam din nou, pe viteze de dezvoltare. Dar aici sunt două lucruri care trebuie spuse: și până acum era clar că avem viteze diferite, dar ne bucuram de aceleași drepturi.

În momentul de față, se dorește diferențierea drepturilor în funcție de viteză: cine se mișcă mai repede, să aibă drepturi mai multe, cine se mișcă mai încet, să aibă drepturi mai mici. Este o chestiune periculoasă, iar argumentul fals este că se induce ideea că din cauza noastră ei nu au mers mai departe cu integrarea. Or, nimeni nu i-a împiedicat să ducă integrarea mai departe.

Ce poziție se impune să fie adoptată în acest caz?
Ioan Mircea Pașcu: În momentul actual, noi credem în unitate, și nu în dez-unitate, mai ales că Marea Britanie a plecat, se impune strângerea rândurilor. Toată această chestiune a venit într-un moment cât se poate de prost, e construită pe argumente false, și tot ce e construit pe nisipuri mișcătoare o să aibă soarta acestora.

Ce poziție au reprezentanții României în Parlamentul European în legătură cu această problemă?
Ioan Mircea Pașcu: Noi am refuzat rapoartele care vizau o Europă în mai multe viteze, indiferent în ce grup politic ne-am aflat. Unele dintre aceste rapoarte au trecut cu unele amendamente, ceea ce înseamnă că nu i-am lăsat să facă exact ce au vrut.

Însă e clară această tendință. Este o nouă expresie a aroganței occidentale față de cei veniți din Europa răsăriteană.

a spus Ioan Mircea Pașcu, în interviul pentru Ziua de Constanța.

Victor Negrescu (S&D): Sclavia din Italia - efect al așa-numitei viziuni privind Europa cu două viteze

Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu a condamnat abuzurile la care sunt supuse cele peste 7000 de muncitoare, majoritatea românce, care trăiesc în condiții de sclavie în ferme din sudul Italiei, atrăgând atenția că acesta este unul dintre efectele așa-numitei viziuni privind Europa cu două viteze.

”Mă întreb de ce nu există o reacție din partea autorităților europene mai ales că aceste situații au mai fost prezentate în Parlamentul European. Oare aceasta este Europa cu mai multe viteze, în care anumiți cetățeni sunt considerați cetățeni de rang secund? În care exploatarea lor devine normală, atâta timp cât nimeni nu vorbește și nu există soluții pentru a le asigura un trai mai bun?”,

 a declarat Negrescu în plenul Parlamentului European. 

"În calitate de român care a trăit mai mulți ani peste hotare, nu pot să accept această situație și să văd că doar un singur fermier a fost condamnat până acum pentru abuz, iar singura soluție găsită de autorități a fost deschiderea unui motel pentru persoanele care fug de angajatorii violenți”.

Europarlamentarul a făcut un apel la adresa autorităților europene, cerând o reacție cât mai fermă: ”Trebuie să reacționăm acum pentru ca Europa să redevină cu adevărat a cetățenilor, iar în acest sens primul pas este ca oriunde în Uniunea Europeană unde se comite o ilegalitate, un abuz, o injustiție la adresa unui cetățean european să reacționăm cu toții solidari și fermi pentru protejarea drepturilor lor”.