Potrivit Europol, peste 10.000 de copii imigranți au dispărut după ce au ajuns în Europa. Cauzele sunt multiple însă majoritatea sunt victime ale organizațiilor criminale. 35% dintre imigranții care au ajuns în UE în 2016 sunt copii neînsoțiți (UNCH)

Anul trecut, 85.482 copii neînsoțiți au cerut azil în UE, de trei ori mai mult decât în 2014. Cei mai mulți provin din Afganistan (50%) și doar 13% sunt din Siria.

Reprezentanții Europol presupun că o parte din acești copii imigranți și refugiați dispăruți ar fi exploatați de traficanții de persoane, mai ales că, într-un raport publicat în luna februarie 2016, Europol indica că peste 90% dintre imigranții care ajung în Europa folosesc serviciile grupurilor infracționale.

Problema a fost dezbătură de eurodeputați în cadrul Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, alături de reprezentanții Europol, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și ONG-ul Missing Children Europe. Aceștia se tem că unii copii ar putea fi exploatați sexual, folosiți la cerșetoria forțată s-au ar putea fi obligați să comită infracțiuni. Însă, un alt motiv al dispariției poate fi și căutarea rudelor sau prietenilor care au imigrat la rândul lor în UE și de care acești copii au fost despărțiți.

 

Sursă: Parlamentul European