Discursul politic plin de emfază care pune semnul egal între refugiați și teroriști nu face decât să stimuleze ura și deziluzia care îi inspiră pe cei care se alătură grupurilor teroriste, au spus deputații în dezbaterea de miercuri.

În loc să permită erodarea libertăților și toleranței europene, statele UE mai bine s-ar strădui să întărească securitatea, crescând cooperarea în domeniul schimbului de date și intelligence și investind în capacitățile și tehnologia necesare pentru a lupta împotriva terorismului, au spus eurodeputații în dezbaterea de miercuri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. 

Președintele PE Martin Schulz a deschis dezbaterea, condamnând atacurile teroriste din Tunisia de marți. ”În cursul a două săptămâni, teroriștii au atacat în Beirut, Paris, Damasc și Tunis, și de fiecare dată a fost durere. Suntem toți îngrijorați, dar vom continua să luptăm (...) împreună cu aliații noștri”, a mai spus Schulz.

”Cooperarea europeană trebuie să se întărească și să evolueze”, a spus Nicolas Schmit în numele președinției Consiliului Uniunii Europene. 


”Trebuie să fim alături de Republica Franceză (...) Republica Franceză este și republica noastră”, a spus Președintele Comisiei Jean-Claude Juncker.

Nu cred că trebuie să punem semnul egal între refugiați, azilanți și migranți pe de-o parte și teroriști pe de alta

(...)Cei care au făcut aceste atacuri în Paris sunt aceiași cu cei care îi forțează pe nefericiții și nenorocoșii acestei planete să fugă”, a spus Juncker.

Poziții ale europarlamentarilor

”Gândurile noastre trebuie să meargă întâi către victime și familiile lor”, nu către teroriști, a spus liderul grupului PPE Manfred Weber (DE), subliniind că este ”inadmisibil” să se spună că refugiații care vin în Europa sunt teroriști - de fapt, ei sunt ”victime ale terorismului”.

 Liderul S&D Gianni Pittella (IT) a promis că ”Europa nu va permită să fie schimbată de terorism”. ”Acesta nu trebuie să fie 11 septembrie al Europei”, a avertizat el, subliniind că Europa trebuie să fie unită, să preia inițiativa și să investească în servicii de intelligence ”deștepte”. ”Vom lucra pentru a ajunge la un acord privind propunerea PNR (Passengers Name Record - registrul datelor pasagerilor, n.r.) până la sfârșitul anului”, a asigurat el. 

”Solidaritatea noastră trebuie să fie cu poporul Franței, Tunisiei și cu toate celelalte victime ale Daesh”, a spus liderul ECR Syed Kamall (UK). ”Trebuie să fim împreună și să le arătăm (teroriștilor) că nu vor învinge”, a mai spus el adăugând că ”dacă de fiecare dată când ne atacă noi ne erodăm libertățile, nu vor mai exista libertăți pe care să le apărăm”.

”Teroriștii nu cunosc granițe, dar poliția și serviciile noastre de intelligence încă da”, a spus liderul ALDE Guy Verhofstadt (BE). ”Dacă trebuie să alegem între suveranitate și securitate, aș alege securitatea”, a mai spus el. Privind propunerea PNR, el a spus ”Avem nevoie de un anumit tip de schimb obligatoriu de informații (...) un front comun pentru a învinge Daesh (...) și o agenție europeană de intelligence”.

”Să nu repetăm greșeala de la 9/11: teroare împotriva terorismului (...) nu a distrus rădăcinile terorismului, în Afganistan sau în altă parte”, a spus Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE). Pentru Verzi/ALE, Philippe Lamberts (BE) a susținut că societățile noastre nu au nevoie de supraveghere generalizată, ci de un mai bun schimb de informații între serviciile naționale.

Paul Nuttall (UK), în numele grupului EFDD a susținut "suprimarea Wahhabism-ului saudit" și abolirea libertății de mișcare în spațiul Schengen. Liderul grupului ENF Marine Le Pen (FR) a învinovățit ”austeritatea impusă” pentru tăierile bugetelor pentru armată și poliție în Franța.

Sursa: Parlamentul European