În cea mai mare tabără de refugiați din Franța autoritățile au demarat demolarea adăposturilor improvizate, ceea ce a produs numeroase violențe. Pentru femeile refugiate aici, uneori situația este identică cu cea din zonele de conflict.

Organizațiile nonguvernamentale care depun eforturi în vederea asistării migranților din tabăra Grande-Synthe susțin că peste 3,000 de persoane și-au găsit adăpost aici, înainte ca autoritățile să înceapă evacuarea acestora. Dintre ei, grupurile vulnerabile de femei și copiii au cea mai mare nevoie de asistență medicală și psihologică.

Condițiile precare de trai (lipsa apei curente și a electricității), frigul și noroiul în care se scaldă întreaga tabără de refugiați indică tabloul dezolant cu care se confruntă zilnic refugiații din Irak și Siria care trăiesc aici.

Situația femeilor este însă și mai grea. Cele 200 de migrante (cifre estimate de autorități) care se adăpostesc în tabăra ilegală primesc ajutor doar din partea unor ONG-uri precum „Ginecologi fără frontiere". 

Pascale Robiquet susține că scopul acestui ONG este ajutorarea și acordarea sprijinului psihologic pentru pacientele care se confruntă cu probleme ginecologice, celor însărcinate sau a femeilor care doresc să facă întrerupere de sarcină.

„Trebuie să identificăm niște zone strategice pentru că nu întâlnim femeile în tabără. Nu îndrăznesc să ceară ajutor. Nu le vedem, dar nici nu poți să le intri în corturi. E complicat”, susține reprezentanta „Ginecologi fără frontiere". 

Pe lângă suferința cauzată de ororile războiului căruia le-au fost martore, aceste femei trec prin grele încercări în drumul lor spre astfel de tabere de refugiați. Aici, ele sunt nevoite să facă față unor condiții de trai greu de suportat, care amplifică astfel șocul dezrădăcinării.

Eurodeputata Mary Honeyball (S&D) condamnă suferința și disperarea acestor femei.

„Un număr foarte mare de femei sunt victimele violenței pe parcursul călătoriei, adesea chiar înainte de a pleca, atât din cauza războiului, cât și în mediul casnic. Pe perioada călătoriei, sunt victimele violenței pe considerente de gen, de la violuri la sex ca modalitate de a plăti traficanții.”,

 este de părere Honeyball.

„Femeile refugiate in UE” este tema principală aleasă de Parlamentul European pentru Ziua internațională a femeii, sărbătorită pe 8 martie 2016. Mâine, raportul eurodeputatei engleze Mary Honeyball referitor la femeile refugiate urmează să fie votat în plen. 

„Ultimele cifre arată că vor veni mai multe femei în perioada următoare. Cred că bărbații pleacă primii fiindcă sunt trimiși înainte să vadă cum va fi situația în momentul în care familiile vor ajunge acolo. Într-adevăr femeile și copiii ajung mai târziu. Iar acest lucru este vizibil în acest moment”, a mai precizat Honeyball. 

 

„Consilierea este deosebit de importantă pentru femeile ce au suferit traume. Lecții de limbi străine. De exemplu, trebuie oferită susținere copiilor pentru că multe femei ar dori să-i ferească de ce se spune în interviurile din centrele de refugiați. Femei care iau interviuri și traduc pentru acestea. Multe dintre femei ar prefera să spună ce au de spus în prezența unei femei. În centre: băi separate; delimitări între femei și bărbați, cu excepția familiilor care își doresc să stea împreună. Într-unul dintre cele mai mari centre din Munich pe care le-am vizitat, exista o cafenea pentru femei, putem spune „un loc al femeilor”,

 

a declarat eurodeputata S&D într-un interviu acordat recent PE

Sursă video: PE