Parlamentul European a votat în favoarea acordului dintre UE și Elveția pentru ca evazioniștii să nu mai poată ascunde banii în bănci elvețiene. Conform acordului, UE și Elvetia vor face automat schimb de informații despre conturi începând din 2018.

„Nu vom tolera ca persoanele sau companiile să-și ascundă activele pentru a evita plata taxelor. Oricând se comit fraude, se pierd bani care ar putea să fie cheltuiți pentru școli sau sănătate publică. Eliminarea secretului bancar este un pas foarte important în această luptă împotriva evaziunii fiscale și pentru justiție”, a declarat raportorul Jeppe Kofod (S&D, DK).

Rezoluția a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 37 împotrivă și 58 abțineri.

UE și Elveția au semnat un acord în mai 2015 pentru a combate fraudele fiscale și evaziunea.

Acordul aduce prevede măsuri că Elveția va aplica reguli mai stricte, echivalente cu cele aflate în vigoare în UE din martie 2014.

Acordul de asemenea se pliază pe standardul global asupra schimbului automat de date legate de conturile financiare, promovat de OECD.

UE și Elveția vor finaliza acordul în timp util pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Acordul trebuie ratificat de Parlamentul elvețian.