Britanicii caută noi modalități de a promova un stil de viață sănătos în școli.

Autoritățile locale din Marea Britanie vor să primească dreptul de a interzice reclamele la produsele considerate junk-food în apropierea școlilor, la doar o zi după ce șeful finanțelor a inclus o taxă asupra băuturilor care conțin zahăr în proiectul de buget, scrie Bloomberg.

Cancelarul britanic George Osborne a anunțat miercuri un impozit suplimentar care va fi introdus în doi ani, care va avea două praguri de taxare în funcție de conținutul de zahăr al băuturilor. Potrivit proiectului, statul britanic va colecta în primul an 520 milioane de lire (665 milioane de euro), iar o parte dintre bani vor fi alocate școlilor pentru a promova stiluri de viață sănătoase.

O asociație a consiliilor locale din Marea Britanie, care reunește peste 370 de autorități, a solicitat joi, după anunțul lui Osborne, puteri pentru a stopa reclamele la produse junk-food în vecinătatea unităților școlare. O astfel de decizie ar reduce expunerea copiilor la alimente și băuturi cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi și ar reduce obezitatea în rândul copiilor, potrivit organizației.

The Local Government Association citează un studiu al Universității din Stirling, care a dezvăluit că trei sferturi din reclamele văzute de tineri sunt la produse junk-food, iar jumătate dintre cei chestionați au și achiziționat astfel de produse ca urmare a publicității.

Reprezentanții asociației consiliilor locale spun că, dacă vor primi dreptul, nu e obligatoriu ca toate autoritățile locale să interzică reclamele la produsele considerate nesănătoase, dar le va da acestora opțiunea de a lua măsuri în cazul în care vor aprecia că sănătatea copiilor va avea de câștigat.