„DAESH” (uneori scris și DAIISH, Da'esh sau Daech) este acronimul cuvântului din arabă: "al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham”, tradus fie prin „cel care seamănă discordie”, fie ca „bigot care își impune punctul de vedere asupra altora”.


Un jurnalist membru Frontline  a filmat în Afganistan o zi la școală. Militanții se infiltrează în viața comunităților locale din Afghanistan - copii și tinerii sunt intruiți să utilizeze armament, grenade și să aplice jihadul (termenul înseamnă a se lupta, a se strădui, a se zbate, dar sensul a fost deturnat către război sfânt, o expresie utilizată de cruciați).

 

Persuasiunea joacă un rol uriaș în acțiunile extremiștilor. Spre deosebire de alte grupuri, DAESH cucerește teritorii, de aici auto-intitularea Statul Islamic (IS), de aceea inocularea "jihadului" se face de la vârste mici.

ISIS sau DAESH?

DAESH” (uneori scris și DAIISH, Da'esh sau Daech) este acronimul cuvântului din arabă: "al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham”, tradus fie prin „cel care seamănă discordie”, fie ca „bigot care își impune punctul de vedere asupra altora”.

Acronimul a început să fie uzitat tot mai des începând cu 2014, fiind preluat de numeroși lideri ai lumii, printre care președintele Barak Obama și secretarul de stat american, John Kerry, sau membri ai mișcării Anonymous.  De curând, comentând asupra atentatelor din Paris, comise pe 13 noiembrie 2015, considerate un act de război împotriva Franței, președintele François Hollande s-a referit la rândul său la atacatori ca fiind „o armată teroristă, jihadistă”, numită „DAESH”. Liderii lumii - fie că sunt americani sau europeni - evită cu bună știință termenul ISIS.

 
  • ISIS, ISIL, Statul Islamic, DAESH – diferite fețe ale terorismului

De regulă, atunci când se referă la militanții jihadiști, atât presa cât și guvernele lumii utilizează toate cele patru acronime, prin care s-au făcut cunoscuți extremiștii: ISIS, ISIL, IS (Statul Islamic) și DAESH.

Când gruparea cunoscută în prezent ca ISIS s-a organizat în 1999, aceasta purta numele de „Jamaat al-Tawhid wal-Jihad”, care înseamnă „Unitate și Jihad”.

Începând cu anul 2004, fondatorul grupării, Abu Musab al-Zarqawi, a jurat credință extremiștilor de la al-Qaeda, schimbând astfel și numele organizației în „Tanzim Qaidat al-Jihad al-Fi Bilad Rafidayn” - sau, așa-zisa „al-Qaeda din Irak” (AQI).

Din 2006, AQI se atoproclamă „Statul Islamic din Irak” (ISI), transformat în 2013 în autointitulatul „Stat Islamic din Irak și Al-Sham”, sauISIS.

Dificil de tradus, termenul de „Al-Sham” se referă la o zonă geografică situată de-a lungul regiunii de est a Mediteranei (Siria, Liban, Palestina, Israel și Iordania), denumită de unii drept „Levant”.

Administrația de la Casa Albă numește regiunea respectivă „Statul Islamic din Irak și Levant” (ISIL).  

Totuși, numele complet al organizației, în limba arabă, se traduce prin„al-Dawla al-Islamiya fi Irak wa al-Sham”, prescurtat DAIISH (de obicei scrisDaesh, în limba engleză), denumire considerată însă insultătoare de către luptătorii radicali ai ISIS, care au interzis utiliarea termenului pe teritoriul autoproclamatului lor „Stat Islamic”. Potrivit AFP, extremiștii au amenințat că vor tăia limba oricui folosește acronimul jignitor de DAESH, în locul numelui complet al grupării jihadiste.

Paradoxal este că militanții jiihadiști nu folosesc nici denumirea de ISIS, ci pretind că aparțin de un nou califat, fiind fondatorii legitimi ai națiunii islamice.

Astfel, în prezent, jihadiștii susțin că aparțin așa-zisului „Stat Islamic”. 

De ce atunci utilizatrea tuturor acestor termeni care crează confuzie? Cu toate că media redă numele statului pretins de jihadiști, ca fiind „Statul Islamic” (IS), liderii mondiali sau politicienii evită pe cât posibil menționarea lui, deoarece nu vor să ajute la „vânzarea” mesajului „Statului Islamic”, admițând astfel recunoașterea lui.

Față de ISIS și DAESH, termenul de „Stat Islamic” reprezintă o unealtă importantă în propaganda jihadistă. Din moment ce pretinde că este un califat, IS consideră că este singurul stat în fața căruia musulmanii ar trebui să se supună. Astfel, aceștia ar trebui să jure credință în fața singurului și unicului „Stat Islamic”. Acest mesaj este parte importantă din modul în care ISIS realizează recrutările și îi menține pe luptători în lupta contra „infidelilor”.

"Statul Islamic, ISIL, și ISIS [conferă] legitimitate unei organizații teroriste, care nu este nici islamică și nici nu a fost recunoscută ca stat",

 susțin 120 de parlamentari britanici într-o scrisoare adresată lui Tony Hall, directorul general BBC.

Premierul David Cameron consideră, la rândul său, că numele de „Stat Islamic” este „o pervertire a religiei islamice, și mulți musulmani care ascultă propaganda simt repulsie de fiecare dată când aud cuvintele de Stat Islamic."

Cel mai probabil, sunt de părere experții, „ISIS” ar fi un termen mai precis decât „Statul Islamic”, deoarece, în ciuda eforturilor grupării de a supune regiuni ca Yemen și Libia, statalitatea pretinsă este exercitată doar asupra regiunilor din Siria și Irak. În plus, căutările pe Google dovedesc că „ISIS” este cel mai uzitat termen, când vine vorba de extremiștii islamici. 

(surse: vox.com, ibtimes.com, pbs.com, YouTube)