Redistribuirea a unui număr suplimentar de 120.000 refugiați printr-un mecanism „de urgență” plus un mecanism permanent de relocare a migranților și o listă a țărilor de origine „sigure” sunt propunerile CE ca răspuns la criza refugiaților. 

Noul set de măsuri va reduce presiunea la care sunt supuse statele membre cele mai afectate – în special Grecia, Italia și Ungaria – prin propunerea ca 120 000 de oameni care au în mod clar nevoie de protecție internațională să fie transferați în alte state membre ale UE, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Aceștia se vor adăuga celor 40 000 al căror transfer din Grecia și Italia a fost propus în mai de către Comisie și în privința cărora Consiliul nu a luat încă o decizie.

Măsurile de astăzi vor ajuta și statele membre care se confruntă cu un număr tot mai mare de cereri de azil, făcând posibilă o prelucrare mai rapidă a acestor cereri prin intermediul unei liste europene comune a țărilor de origine sigure.

Comisia a conturat astăzi principalele măsuri pentru creșterea eficacității politicii de returnare și a propus un fond fiduciar în valoare de 1,8 miliarde EUR pentru a contribui la abordarea cauzelor profunde care stau la baza migrației din Africa. În fine, Comisia și serviciul de acțiune externă al UE se ocupă, de asemenea, de dimensiunea externă a crizei refugiaților.

Citește propunerile detaliate și vezi numărul refugiaților distribuiți pe fiecare țară în comunicatul Comisiei Europene.

"Prioritatea numărul unu de astăzi este și trebuie să fie abordarea crizei refugiaților [...] Este o chestiune de umanitate și demnitate umană, iar pentru Europa o chestiune de dreptate istorică", a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. "Luptăm împotriva Statului islamic, de ce nu suntem pregătiți să acceptăm oameni care fug din acea regiune?" 

Referindu-se la criză, Juncker a declarat: „A fost absolut necesar pentru noi să spunem că Grexit nu este o opțiune, dacă nu am fi spus acest lucru tare și clar, Grexit s-ar fi putut întâmpla. A fost o posibilitate, dar nu o opțiune. De asemenea, aș dori să aduc un omagiu altor țări cum ar fi Irlanda, Portugalia, Spania care au dovedit că, dacă reforme bune sunt puse în aplicare, vor conduce la rezultate bune."Referitor la Uniunea Europeană, Juncker a declarat: „criza, desigur, nu s-a terminat”, adăugând că această criză "va fi terminată doar atunci când va exista o deplină ocupare a forței de muncă în Europa. Știu cât de slab ar fi continentul european dacă Uniunea Europeană nu ar exista."

Discursul susținut de Juncker a fost completat cu opinii exprimate de europarlamentarii din principalele grupări politice.