Eurodeputații susțin un control suplimentar și reducerea utilizării medicamentelor veterinare existente, atenționând că există o rezistență accentuată a acestora în cazul anumitor bacterii.

Propunerea legislativă votată pe 10 martie în Parlamentul European prevede interzicerea tratamentelor colective și preventive ale animalelor, susținând măsuri de stimulare a cercetării pentru dezvoltarea și crearea de noi antibiotice.

Raportorul Françoise Grossetête (PPE, Franța) declară că „Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția cu privire la riscul unei «ere post-antibiotice» în care rezistența la antibiotice ar putea provoca în fiecare an moartea a mai multor persoane decât ar face-o cancerul;  trebuie, deci, să luăm măsuri energice și să abordăm problema de la sursă”.  

Grossetête susține că lupta împotriva rezistenței la antibiotic ar trebui să debuteze chiar în crescătoriile de animale:

„Dorim să fie interzisă utilizarea în scop pur preventiv a antibioticelor, să se limiteze tratamentele în masă la cazuri strict delimitate, să se interzică utilizarea veterinară a antibioticelor extrem de importante pentru medicina umană și să fie stopate vânzările de antibiotice pe internet, ca și a vaccinelor și a produselor psihotrope. Datorită acestor măsuri, sperăm să reducem cantitatea de antibiotice care se regăsește în farfuria consumatorilor (…) Totuși, nu putem reduce arsenalul terapeutic al veterinarilor. Acest regulament a fost conceput pentru a le ușura activitatea. este absolut necesar să încurajăm cercetarea și inovația în acest sector”.

Antibioticele cu uz veterinar nu ar trebui utilizate pentru îmbunătățirea performanței sau pentru creșterea necorespunzătoare a animalelor, susțin deputații europeni. Totodată, aceștia solicit limitarea utilizării profilactice a antibioticelor doar în cazul animalelor individuale și doar atunci când veterinarul o cere, în mod justificat.

Într-un interviu anterior, raportorul Jasenko Selimović  (ALDE) declara: „Sunt foarte încântat. Legea acționează în trei direcții. În primul rând, realizează legătura între sănătatea animalelor, între practicile bune de creștere a animalelor și sănătatea oamenilor. Datorită acestei corelări, uzul antibioticelor va fi restricționat. În al doilea rând, permite autorităților și producătorilor să se axeze pe prevenție și pe combaterea răspândirii bolilor transmisibile. În al treilea rând, s-a reușit reducerea numărului de acte legislative de la 40 la 1, lucru de care sunt încântat.”

De asemenea, pentru a încuraja cercetarea pentru noi antibiotice, deputații solicită anumite măsuri de încurajare, inclusiv perioade mai lungi de protecție pentru documentațiile tehnice ale unor noi medicamente, protecție comercială pentru substanțele active inovatoare și protecție pentru investiții semnificative în datele generate să îmbunătățească un produs antibiotic existent sau să îl păstreze pe piață.

Totodată, eurodeputații au susținut și raportul deputatului român Claudiu Ciprian Tănăsescu (S&D) care amendează o altă lege privind autorizarea pe piață a produselor medicinale veterinare care trebuie decuplată de cea a medicamentelor pentru oameni. 

Sursă: PE