Cum sunt atrași tinerii spre radicalizare?Cum pot UE, statele membre și comunitățile să prevină acest lucru? Eurodeputații sunt de părere că regulile jocului trebuie rescrise iar democrația, dialogul și incluziunea ar trebui să substituie islamofobia


Afzal Khan (S&D) este de părere că „ascensiunea islamofobiei face jocul ISIS, sau Daesh, organizație ce își dorește ca unii musulmani să se simtă marginalizați.

De cealaltă parte, Ed Husain (Centre on Religion & Geopolitics), fost islamist, își amintește că radicalizarea tinerilor musulmani nu a debutat cu războiul din Siria: „uciderea musulmanilor albi, blonzi și cu ochi albaștri, din Bosnia m-a tulburat nespus. Lipsa de reacție din partea autorităților m-a făcut să cred că dificultățile din Bosnia și din Balcani pot fi combătute dacă mă înscriu într-o organizație islamistă extremistă. A durat câțiva ani până mi-am dat seama că ieșitul în stradă, mobilizarea, chemările la jihad nu duc la o soluționare a conflictului.  Singura soluție este participarea la procesul democratic.

La fel, Hnif Qadir de la Active Change Foundation, consideră că suntem responsabili de tinerii noștri și „trebuie să investim în ei, pentru că altfel sunt destui dispuși să investească. Există un apetit pentru revoluție. Tinerii noștri vor să participe la o revoluție.  Să le dăm șansa să se alăture unei revoluții a binelui, creată de noi. Poate fi pusă în practică o revoluție?”

În acest sens, Parlamentul European a organizat în Bruxelles o conferință care a întrunit membrii comunității musulmane, scop său central fiind stoparea radicalizării islamice.

Vicepreședintele Antonio Tajani (EPP) subliniază eforturile musulmanilor din Europa de a pune capăt radicalizării, precum și necesitatea unui dialog mai amplu.

Într-un interviu acordat PE, Tajani a oferit ample răspunsuri pe acest subiect: „vrem să arătăm că există un islam care se opune radicalizării. Am invitat europarlamentari musulmani să prezideze sesiunile de dezbateri. Cred că va fi o modalitate de a inițai discuția și de a sublinia faptul că, de partea noastră, nu încercăm să izolăm islamul. Dimpotrivă, vrem ca islamul să îi izoleze pe teroriști.”

Va exista o masă rotundă despre rolul femeilor în islam. Am auzit mame ai căror copii au plecat din Europa pentru a lupta și care spun că se simt puțin abandonate de stat. ar trebui ca vocea lor să fie auzită mai mult?

Antonio Tajani: Absolut, ar trebui să le susținem în cadrul familiilor lorși să transmitem mai departe mesajele lor de pace pentru că ele își pot ajuta copiii să înțeleagă că poți fi musulman și îți poți practica religia în Europa fără să urmezi calea Califatului și a terorismului. 

Este religia central pentru radicalizarea tinerilor?

Antonio Tajani: Din păcate, există cei care folosesc religia pentru a-și promova propriile scopuri politice și a-și înlătura adversarul politic. Cine trage în numele lui Dumnezeu, trage contra lui Dumnezeu, iată poziția noastră. Este necesară formarea imamilor europeni care să propovăduiască islamul european, nu islamul folosit ca instrument de conflict între Orientul Mijlociu, Orient, Africa de Nord și Europa.

Sunt tot mai mulți tineri care nu sunt crescuți mususlmani, sunt creștini care se convertesc la islam și sunt apoi radicalizați. se poate spune că am eșuat, dacă valorile noastre creștine nu-I mai atrag pe tineri?

Antonio Tajani: Trebuie să avem curajul să ne apărăm identitatea. Când văd că o școală din Lombardia nu sărbătorește Crăciunul de teamă să nu jignească copiii și părinții musulmani, asta indică o tendință de retragere a culturii noastre. Mulți tineri musulmani, când văd creștini care renunță la propria identitate, îi consider slabi și inconsecvenți în viața lor spirituală.

Surse: Parlamentul European