Fiecare eurodeputat se bazează pe o echipă de asistenți parlamentari. Care sunt atribuțiile zilnice ale acestora, cum arată o zi obișnuită pentru ei și cum poate deveni o persoană asistent oficial, acreditat, al unuia din cei 751 de MEPi?

Meseria de asistent parlamentar înseamnă să fii omul bun la toate. De aceea, candidatul ideal este o persoană care lucrează rapid, scrie discursuri, face documente, organizează ședințe, ține locul șefului cu succes, este bun diplomat, cunoaște cel puțin două limbi străine și lista poate continua.

Dar cum arată însă o zi din viața unui asistent parlamentar?  Doi dintre ei au fost de acord să dezvăluie pentru EPTV care le sunt atribuțiile și responsabilitățile de zi cu zi.

   

Carmela Scire este una din cei doi asistenți ai eurodeputatului italian Giovanni la Via:

„Aveam 25 de ani. Studiam în Italia și vroiam să devin judecător. Apoi a apărut ocazia să vin aici. După șapte ani, mă bucur să pot spune că a fost alegerea potrivită pentru mine.”,

mărturisește tânăra.

La fel ca ea, Gyorgy Mudri lucrează alături de alți doi asistenți în echipa eurdeputatului maghiar Tibor Szanyi. Gyorgy a fost ales direct de europarlamentar și adus la Bruxelles, după ce a candidat el însuși în alegerile europene din 2014. În prezent, se ocupă de politica pentru mediu și agricultură.

Meseria de asistent nu este însă facilă, spune Carmela:

„Lucrăm în condiții de stres. Trebuie să poți lucra în echipă.”

„Este un proces de învățare în fiecare zi”, spune Gyorgy Mudri:

„Trebuie să faci mai multe lucruri deodată. În teorie, programul de lucru este de la ora 9:00 până la 18:00. Dar, în practică, suntem disponibili oricând”,

spune tănărul.

„Când eurodeputatul este aici, ești pe fugă toată ziua. Practic poate nu apuci să iei prânzul și apoi termini la 22:00, seara. Când eurodeputatul nu este aici, ai mai mult timp, dar poate lucrezi mai mult”,

susține Carmela.

Câți asistenți înseamnă prea mulți? Eurodeputații își pot angaja  personalul în limitele regulilor PE:

Există eurodeputați care au un singur asistent. O echipă bună înseamnă cel puțin 50% sau 60% valoare adăugată pentru un eurodeputat”, crede Gyorgy.

Fără oameni buni, ești întotdeauna pe margine”, spune eurodeputatul Giovanni La Via.

Cei care consideră că îndeplinesc calitățile necesare pentru a face parte din „Echipa A(sistenților)” pot înainta o cerere direct eurodeputaților cu care vor să lucreze, accesând site-urile acestora.  

Sursa video: EPTV