Vârsta minimă pentru a vota la alegerile europarlamentare ar trebui să fie comună, de preferat 16 ani, ca în Austria, se spune în propunerea oficială de modificare a legii electorale UE votată miercuri, spre bucuria ONG-urilor europene de tineret.

„Sărbătorim! Parlamentul European propune oficial ca pragul de vârstă să scadă la 16 ani pentru alegerile europarlamentare și a solicitat statelor membre să ia în considerare această propunere. Este o mare victorie a organizațiilor de tineret din întreaga Europă, care de mulți ani afac campanii pentru a scădea vârsta la care tinerii din UE să poată vota”, anunță European Youth Forum pe Facebook și pe site-ul oficial.

Potrivit ONG-ului citat, Parlamentul European a votat cu 323 voturi pentru și 276 împotrivă propunerea privind acceptarea tinerilor de 16 și 17 ani pentru a vota la alegeri.

În raport se arată că „votul începând cu 16 ani ar fi extrem de dezirabil pentru a oferi posibilitatea cetățenilor Uniunii egalitate în mod real și va evita discriminarea în domeniul fundamental al drepturilor cetățenești, acela de a participa la procesul democratic”. Prin urmare, Parlamentul recomandă Statelor Membre că ar trebui să ia în considerare modalitățile de a armoniza pragul de vârstă minimă la 16 ani”. 

Pe lângă scăderea pragului la 16 ani, raportul privind reforma legii electorale a Uniunii Europene include o serie de alte măsuri, precum votul electronic și drepturi de vot pentru cetățenii care trăiesc în străinătate.

Propunerile votate de Parlamentul European trebuie aprobate de Consiliu, adică de reprezentanții statelor membre și apoi de fiecare stat membru în parte, transmite un comunicat al PE.

Alte prevederi incluse în reforma legii electorale a UE: 

 

  • în campania pentru alegerile europene ar trebui să fie nominalizați oficial, la nivelul UE, candidați la poziția de președinte al Comisiei Europene ("Spitzenkandidaten”). Acești candidați ar trebui să se prezinte în alegerile pentru PE individual și să fie nominalizați cu cel puțin 12 săptămâni înainte de alegeri, se mai spune în text.
  • Pentru stabilirea listelor electorale, Parlamentul a votat termenul de 12 săptămâni înaintea alegerilor.
  • Pentru țările mai mari, PE susține praguri electorale obligatorii între 3 și 5% din voturi. Ținând cont de sistemele existente în prezent, Spania și Germania ar trebui să introducă astfel de praguri obligatorii.
  • Dreptul de a vota în străinătate: toți cetățenii care trăiesc în străinătate trebuie să poată vota în alegerile pentru Parlamentul European, de aceea sisteme de vot electronic, online sau prin corespondență trebuie să fie disponibile în toate statele membre, spune Parlamentul. Patru state nu au prevăzut o posibilitate pentru cetățenii lor din străinătate de a vota în recentele alegeri europene din 2014 (Republica Cehă, Irlanda, Malta, Slovacia). Pentru celelalte state, votul a fost posibil fie prin corespondență, fie la ambasadă, fie prin proxy, fie electronic).