Analiștii sunt de părere că diferențele de gen nu vor putea fi eliminate până în 2133. Progresul este evident pentru femei, în toate sectoarele, însă persistența inegalităților majore trebuie înlăturată.

Începuturile luptei femeilor pentru egalitate au fost marcate de mișcările sufragetelor din secolele XIX și XX din America, Regatului Unit și Rusia. Lupta nu a fost însă ușoară și continuă chiar și astăzi deoarece fete și femei din întreaga lume sunt victime ale hărțuirii sexuale, sunt violate, traficate, torturate, li se refuză accesul la educație sau nu sunt încurajate să aibă o familie reușită și o carieră de succes în același timp.

De-a lungul timpului lucrurile s-au schimbat și tot mai multe femei sunt absolvente de învățământ superior și tot mai multe dețin funcții de conducere. Există însă o reală egalitate de gen la locul de muncă?

Forumul Economic Global are un indice care monitorizează diferențierea de gen plecând de la patru zone-cheie: sănătate, educație, economie și politică. Dacă în ceea ce privește sănătatea și educația, putem vorbi de paritate în celelalte două domenii lucrurile stau altfel. Doar dacă privim topul celor mai puternici oameni din lume, pe 2015, întocmit de revista Forbes observăm că femeile au doar nouă reprezentante.

Analiștii susțin că, în medie, femeile câștigă cu 16% mai puțin decât bărbații și, după angajare, acestea cad victime ale unei discriminări sociale mult mai accentuate. Cifrele estimează că femeile reprezintă 1,7 miliarde din forța de muncă globală, echivalentul a 75% dintre toți lucrătorii calificați.

Totuși, în ceea ce privește funcțiile de conducere doar 28% dintre femei ocupă astfel de poziții. O presiune în plus pentru femei ar fi și sarcina. Legislația pentru combaterea inegalității există iar principiul plății egale este cuprins în Tratatul UE din 1957. Totuși, progresul în privința inegalității de gen a avansat anevoios iar previziunile experților nu sunt foarte optimiste, aceștia susținând că abia în 2133 diferențele de gen  vor putea fi eliminate.

Au parte însă femeile de un tratament egal la locul de muncă? Deputata europeană Maria Arena (S&D, Belgia) este de părere că cei mai reticenți față de includerea femeilor sunt „bărbații mai în vârstă care acceptă foarte greu acest lucru, dat fiind că de-a lungul carierei lor, bărbații au reprezentat 100%.”

„ În primul guvern din care am făcut parte, eram singura femeie printre bărbații din vechea generație, deloc dispuși să accepte femei. Spuneau: domnișoara e aici pentru că e femeie și avem cote”, mărturisește Arena.  Devenită eurodeputată, Maria Arena susține că în prezent raportul este aproape de egalitate:

„Când mă uit în jur, probabil suntem aproape la fel de multe femei ca și bărbați, și asta nu înseamnă decât egalitate. Înseamnă că la nivel politic mai este mult de lucru. Nu am ajuns la 50-50 în aula Parlamentului. Sunt multe femei care lucrează pentru politicieni, multe sunt asistente de cabinet (…) Cu aproape 30% femei în Parlament, ne apropiem de un raport de egalitate, dar mai este o cale lungă de străbătut.”

Eurodeputata afirmă că uneori, femeile  trebuie să devină mult mai stricte pentru a fi mai credibile, „cred că trebuie să venim categoric cu argument solide, tehnice, fără a ignora o abordare mai intuitivă pe care am putea-o avea”.

Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs privind egalitatea pentru viitor, însă încă nu a publicat vreo soluție concretă. Parlamentul European este avocatul modificării legislației. La începutul mandatului a fost retrasă Directiva privind concediul de maternitate, care a fost primul pas înapoi, iar acum asistăm la amânarea Directivei privind femeile în consilii de administrație.

Surse: PEEPTV