Veverițele sunt o amenințare mai mare decât hackerii pentru infrastructura digitală. În peste 630 de cazuri din întreaga lume pentru care există dovezi, aceste rozătoare au ros cablurile și au paralizat rețelele electrice.

În schimb, potrivit cybersquirrel1.com, citat de Süddeutsche Zeitung, hackerii au fost eficienți doar în celebrul caz Stuxnet, virusul informatic prin care Statele Unite au sabotat mai mult timp programul nuclear iranian.

Veverițele sunt, conform site-ului citat, responsabile pentru cele mai multe dintre penele de curent provocate de animale, în decembrie 2015.

Chiar dacă această statistică sună mai mult a glumă, ea are scopul de a atrage atenția asupra amenințărilor care planează asupra infrastructurilor critice. De ani de zile, oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete, politicieni, furnizori de soluții de securitate IT avertizează în legătură cu pericolul unor atacuri asupra centralelor nucleare, băncilor, rețelelor de cale ferată sau spitalelor. 

Alte animale periculoase: șobolani, șerpi, ratoni

Fondatorii cybersquirrel1.com au explicat, într-un interviu acordat The Atlantic, că au avertizat de ani buni asupra riscului enorm la care sunt supuse infrastructurile critice. Dar, au subliniat ei, "nu există dovezi în cazul unor astfel de atacuri care au avut loc”.

În afară de veverițe, și șobolanii, șerpii, ratonii sau alte animale sunt un pericol pentru infrastructura critică. Cât despre hackeri nicio urmă (deocamdată).

Cu câteva săptămâni în urmă, în timpul sărbătorilor de Crăciun, în Ucraina sute de mii de oameni au rămas ore bune fără curent. Potrivit experților în securitate informatică, indiciile duc către Rusia. De asemenea, în Germania, în urma unui atac al hackerilor, a fost deteriorată rețeaua unei oțelării.

Süddeutsche Zeitung notează că aceste cazuri nu sunt amintite de cybersquirrel1.com, deoarece nu există informații suficente.

Teama de atacuri cibernetice și senzaționalul

Cum se transformă subiectul atacurilor cibernetice în senzațional s-a dovedit săptămâ trecută, la o conferință pe probleme de securitate informatică în Israel. Yuval Steinitz, care s-a ocupat de un atac cibernetic în Israel, a declarat: "Virusul a fost identificat și a fost pregătit software-ul potrivit pentru neutralizarea lui”.

Știrea s-a răspândit în întreaga lume, dat fiind că ea venea de la ministrul israelian al Energiei. Însă s-a dovedit că în realitate a fost vorba doar de un mesaj electronic virusat primit de o singură persoană.

Pe cybersquirrel1.com, locurile unde animalele "au comis” "atacuri cibernetice” sunt marcate cu roșu. Reiese că au luat în vizor în special Europa și SUA. E posibil însă să fie așa ca urmare a faptului că site-ul s-a bazat pe informațiile și arhivele disponibile pe Internet referitoare la aceste zone. De aceea, autorii au solicitat ajutor pe rețelele de socializare pentru a găsi și alte locuri unde au avut loc astfel de atacuri.

Israelul nu a fost până acum ținta atacurilor. Probabilitatea ca veverițele să lovească mai repede decât hackerii reali este foarte mare.