Unul din trei școlari suferă de întârzieri în dezvoltare, cu implicații asupra rezultatelor școlare, somnului, siluetei. Tehnologiile aflate în exces la îndemâna copiilor - tabletele, ecranele telefoanelor - devin nocive - avertizează Cris Rowan.

, expert în terapie ocupațională pediatrică, biolog, scrie într-un articol publicat  pe blogul Huffington Post, că Asociația Americană de Pediatrie și Societatea Canadiană de Pediatrie (American Academy of Pediatrics și Canadian Society of Pediatrics) interzic expunerea de orice fel a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani la dispozitivele tehnologice portabile.

Totodată, atenționează experții, accesul copiilor de 3-5 ani la astfel de aparate ar trebui limitat la maximum o oră pe zi, în timp ce copiii între 6-18 ani ar trebui să aibă acces cel mult două ore pe zi.

În realitate, când vine vorba de tehnologie, copiii și tinerii depășesc de 4-5 ori cantitatea recomandată de experți, atrăgând astfel grave consecințe care le amenință viața, adaugă

Dispozitivele portabile (telefoanele mobile, tabletele sau jocurile electronice) sunt din ce în ce mai  utilizate de copiii foarte mici. Experții trag un semnal de alarmă, recomandând părinților, profesorilor și guvernelor naționale să interzică utilizarea acestor dispozitive în cazul copiiilor sub 12 ani.

Iată care sunt motivele acestora:

1. Rapida dezvoltare a creierului 

Până la 2 ani, creierul bebelușului crește în dimensiune și începe să se dezvolte continuu, într-un process care ține până la vârsta de 21 de ani. Stimulare unui creier în curs de dezvoltare, prin supraexpunerea la aparatura tehnologică (telefoane mobile, internet, iPad-uri, TV), se asociază tot mai des cu deficitul de atenție, întârzierea cognitivă, tulburarea de învățare, creșterea impulsivității și scăderea autocontrolului copiilor.

2. Întârzieri în dezvoltare

Mișcarea îmbunătățește atenția și capacitatea de învățare. Utilizarea tehnologiei limitează mobilitatea copiilor, cauzând chiar întârzierea dezvoltării acestora, limitând capacitățile de învățare a copiilor.

3. „Epidemia” de obezitate

Privitul la TV și jocurile video sunt strâns legate de fenomenul obezității care ia amploare. În SUA, unul din trei copii este obez, fiind predispus bolilor cardiovasculare și diabetului, de la o vârstă fragedă. Studiile arată că, în cazul copiilor care au voie să se joace pe dispozitivele portabile, șansele de a ajunge supraponderali cresc cu 30 de procente.

4. Somnul insuficient

Aproape 60% dintre părinți nu își supraveghează copiii când vine vorba de utilizarea dispozitivelor portabile, în timp ce 75% dintre copii au voie să utilizeze în camera lor astfel de dispozitive. 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani sunt privați de somn iar acest lucru are consecințe negative în ceea ce privește notele primate la școală.

5. Bolile mentale

Tehnologia excesivă se numără printre factorii care favorizează creșterea depresiei în rândul copiilor, anxietatea, tulburările de atașament, deficitul de atenție, autismul, tulburările bipolare, psihoza și comportament problematic al copiilor. În Canada, unul din șase copii este diagnosticat cu o boală, mulți primind tratament cu medicamente psihotrope periculoase.

6. Agresivitatea

Conținutul violent din media crește agresivitatea în rândul copiilor. Numeroase eminisuni și filme prezentate la TV redau scene explicite de sex, crime, violuri, torturi și mutilări astfel încât în SUA, violenta mass-media a fost catalogată drept o problem de mare risc pentru sănătatea publică.

7. Demența Digitală

Copiii care nu sunt atenți nu pot învăța. Conținutul de mare viteză din media contribuie la deficitul de atenție, la fel ca scăderea concentrării și a memoriei în rândul copiilor..

8. Dependențele

Unul din 11 copii, cu vârste cuprinse între 8-18 ani, sunt dependenți de tehnologie. Părinții, atașați tot mai mult de tehnologie, se detașează tot mai mult de proprii copii. Astfel, în absența unui atașament al părintelui, copiii se agață de anumite dispozitive care le creează o relație de dependență.

9. Emisiile de radiații

În urmă cu 4 ani, Organizația Mondială a Sănătății a plasat telefoanele mobile (alături de alte dispozitive wireless) în categoria de risc (2B) carcinogen crescut, din cauza emisiilor de radiații transmise. Față de adulți, copiii sunt mult mai sensibili la astfel de factori patogeni, de aceea trebuie protejați.  

10. Nesustenabilitatea

În prezent, modalitățile prin care copiii sunt crescuți și educați prin intermediul tehnologiei, nu mai sunt sustenabile.