Taxele vamale urmează să fie eliminate pentru 201 produse de înaltă tehnologie în următorii 4 ani, ca urmare a extinderii Acordului pentru Tehnologia Informațională între UE, SUA, China și alte țări din Organizația Mondială a Comerțului.

Acordul, inițiat și intermediat de către UE, va aduce beneficii consumatorilor și companilor prin eliminarea taxelor sus-menționate la o gamă largă de produse, inclusiv echipamente medicale, jocuri și console video, sisteme casnice de înaltă fidelitate, căști audio, aparate de redare de tip blue-ray / DVR, semi-conductori și dispozitive GPS, a anunțat Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

El va avea în vedere schimburi comerciale în valoare de 1 bilion de euro, ce acoperă 90% din tranzacțiile cu produsele pe care se axează.

Taxele vor fi eliminate în termen de 3 ani de la data punerii în aplicare a acordului, prevăzută pentru 1 iulie 2016. Practic, taxele vamale pentru aceste produse trebuie să dispară cel târziu la 1 iulie 2019.

Pentru unele produse, extinderea perioadei necesare eliminării taxelor va fi negociată pentru a oferi industriei suficient timp să se adapteze la noile condiții de piață.

Țările care participă la acest acord și din care vor putea fi cumpărate aceste produse, fără taxe vamale: 

  • Uniunea Europeană, cu cele 28 de state membre, Albania, Australia, Canada, China, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Hong Kong, Islanda, Israel, Japonia, Coreea, Malaezia, Mauritius, Muntenegru; Noua Zealandă, Norvegia, Filipine, Taipei, Singapore, Elveția, Tailanda, Turcia, Statele Unite.