Europarlamentarul PSD Andi Cristea s-a întâlnit marți, la Bruxelles, cu premierul R. Moldova, Pavel Filip. La întâlnire a participat și ministrul de Externe, Andrei Galbur.

În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă relațiile dintre UE și Republica Moldova, implementarea Acordului de Asociere, situația politică după alegerile prezidențiale de la Chișinău.

Pavel Filip a mulțumit oficialului european pentru suportul acordat Republicii Moldova în realizarea reformelor în domeniile cheie.

"Reiterez gratitudinea față de sprijinul și încrederea pe care o aveți în reușita parcursului european al Republicii Moldova. Sunteți un adevărat prieten și avocat al Republicii Moldova în Parlamentul European", a menționat Pavel Filip, potrivit unui comunicat.

După întâlnire, Andi Cristea, președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat: "Am constatat cu satisfacție faptul că premierul Filip împreună cu echipa sa guvernamentală sunt determinați să continue accelerat procesul de apropiere de valorile Uniunii Europene, prin implementarea reformelor asumate în Acordul de Asociere. Domnia sa a subliniat că drumul european al Republicii Moldova este ireversibil".

"Am adresat felicitări pentru reușita de a stabiliza sistemul bancar, pentru încheierea acordului cu Fondul Monetar Internațional și îndeplinirea măsurilor din Foaia de Parcurs agreată cu Comisia Europeană în luna martie a acesui an. Sunt realizări importante, săptămâna aceasta finanțarea europeană pentru Chișinău va fi reluată, iar în afara tranșei de 45 de milioane de euro ce va ajunge luna viitoare ca suport bugetar, vorbim despre un grant de 40 de milioane de euro. Toate aceste lucruri vor fi discutate luna viitoare la Strasbourg în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM", a mai declarat Andi Cristea.


Premierul Pavel Filip se mai întâlnește cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Înalt Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.