Scrisoare deschisă a președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Mâine sărbătorim 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, un document cu o contribuție fundamentală la ceea ce este astăzi Uniunea Europeană, structură care a asigurat o perioadă de pace și prosperitate fără precedent în istoria Europei. Și totuși, în prezent, mai mult ca niciodată, se face simțit un sentiment al distanțării față de proiectul european. În interiorul granițelor UE, ca și în afara lor, naționalismul se extinde, într-o logică a lui „fiecare pentru sine”.

Pentru prima oară, în loc să salutăm țări nou venite, asistăm la ieșirea Marii Britanii. Ca urmare, nu ne putem permite să ne limităm la retorica festivă, ci trebuie să reapropiem Europa de cetățeni, soluționându-le concret problemele.

Populismului trebuie sa i se răspundă cu fapte. Trebuie să reducem șomajul, să controlăm fluxurile migrației, să garantăm siguranța cetățenilor și protecția mediului. Nu vom ajunge nicăieri dacă ne divizăm și dacă aruncăm în continuare vina pentru propriile erori asupra altor instituții sau guverne.

E momentul să arătăm curaj și responsabilitate, pentru a conlucra la găsirea unor soluții comune, în interesul popoarelor europene. Pentru a reduce șomajul, în special cel al tinerilor, avem nevoie de o Europă mai competitivă și mai atentă la economia reală.

Pe lângă Pactul pentru stabilitate și creștere, este necesar un Pact între generații. Nu putem lăsa tinerilor datorii imposibil de plătit și economii ineficiente, care fac dificilă crearea de locuri de muncă. Trebuie să le oferim și lor garanția că vor putea beneficia de modelul nostru de economie socială de piață.

Citiți continuarea pe HotNews.ro.

60 de ani de Uniune Europeană

Mai mult pe EurActiv »