În Silicon Valley nu e niciodată prea devreme să devii antreprenor. Dovadă este Shubham Banerjee care, la vârsta de 13 ani, a pus bazele Braigo Labs - o companie producătoare de imprimante pentru nevăzători.

Originar din Belgia, tânărul locuiește în prezent în California și povestește că ideea producerii unor imprimante Braille i-a venit în anul 2014  când s-a  întrebat pentru prima oară cum se printează cărțile pentru persoanele oarbe. Puștiul a rămas uimit de prețul ridicat al unui astfel de dispozitiv, care ajunge la 2,000 de dolari:

„Când am aflat cât costă o imprimantă Braille, nu mi-a venit să cred (…) Am vrut să îi ajut pe oameni, așa că am încercat să construiesc un dispozitiv din materialele pe care le aveam la dispoziție”,

 susține Banerjee citat de Business Magazine

„M-am gândit că prețul nu ar trebui să fie acolo. Știu că există o modalitate mai simplă de a face acest lucru”, a spus acesta.

Prima imprimantă Braille a fost realizată de tânăr dintr-un kit de robotică LEGO, de aici și numele companiei sale: Braigo (Braille și LEGO).


Tânărul plănuiește să își dezvolte proiectul pentru desktop, la un preț de doar 350 dolari. Mecanismul proiectat de adolescent printează cărți în format Braille pe hârtie, folosind puncte ridicate în loc de cerneală, la un calculator personal sau dispozitiv electronic.

După ce Braigo a câștigat numeroase premii și a primit sprijinul comunității de nevăzători, Banerjee a înființat  anul trecut Braigo Labs, în care tatăl său a investit inițial 35,000 de dolari. Tânărul a utilizat banii pentru a realize o versiune mult mai sofisticată a imprimantei proiectată de el inițial, utilizând de data aceasta și un cip de la Intel. Astfel, noul model, Braigo 2.0, are capacitatea de a traduce textul electronic în Braille înainte de imprimare.

Invenția adolescentului i-a impresionat pe cei de la Intel care, la sfârșitul anului trecut, au decis să investească în start-up-ul său.

Nu am crezut că o companie mare va fi interesată de proiectul meu (...) A fost o surpriză extraordinară”, spune adolescentul.

Banii primiți de la Intel sunt folosiți de Braigo Labs pentru angajarea inginerilor profesioniști și consilierilor care contribuie la proiectarea și realizarea imprimantelor Braille concepute pornind de la ideea adolescentului.

Fiind însă prea tânăr, Shubham este reprezentat în calitate de CEO al companiei sale de mama sa, care recunoaște că inițail nu l-a susținut deloc atunci când fiul său a venit cu ideea genială.

Sunt extreme de mândră Shubham. De ideea la care i-a venit, cred că majoritatea adulților ar fi trebuit să se gândească la asta” a spus mama băiatului. 

Surse: Business Magazine, Business Insider, YouTube