Deții o companie mică? Atunci poate ești interesat să afli dacă ești sau nu eligibil pentru un împrumut de la UE care să îți permită să dezvolți o mică afacere. Marți, eurodeputații au votat raportul privind acordarea microfinanțării, în ultimii ani.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din cadrul Parlamentului European, a votat ieri (10 noiembrie) un raport privind implementarea programului UE privind acordarea microîmprumuturilor.

Împrumuturile mici oferă șomerilor și persoanelor sărace șansa unui nou început. Cu toate că sunt, de regulă, asociate cu zonele sărace din Asia de Sud și America Latină, acolo unde au fost lansate primele inițiative, în urmă cu patru decenii, microîmprumuturile sunt utilizate tot mai des și în Europa.

Programul European Progress Microfinance Facility, pentru microcreditele oferite pentru încurajarea spiritului întreprinzător al cetățenilor, a fost lansat de UE în 2010.

Ce sunt microîmprumuturile?

Grupuri defavorizate, inclusiv șomerii pe termen lung, cei care locuiesc în zonele rurale defavorizate, migranții sau minoritățile etnice, se confruntă deseori cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare convențională. Din acest punct de vedere, micro-creditele sau microfinanțarea oferă, acestor categorii de persoane, posibilitatea obținerii unor împrumuturi foarte mici (sub 25,000 euro) care, în general, nu sunt oferite de către bănci.

Scopul acestor microîmprumuturi constă în încurajarea dezvoltării micilor antreprenori și a propriilor afaceri.

Conceptul de microfinațare (sau micro-credit) aparține economistului Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru pace în anul 2006, cel care a oferit primele microcredite locuitorilor săraci din Bangladesh. 

Condiții de accesare a microîmprumuturilor

Cei interesați de accesarea unor micro-creditări pot obține finanțări sub 25,000 euro dacă:

- își doresc să devină liber-profesioniști sau să își înființeze microîntreprinderi (sub zece angajați), în special în domeniul social;

- sunt șomeri;

- nu mai sunt încadrați în piața muncii;

- au dificultăți în obținerea unor credite obișnuite (deoarece: sunt femei, sunt considerați ca fiind prea tineri sau prea bătrâni, aparțin unor grupuri minoritare, au un handicap, etc.).

Microîntreprinzătorii care doresc obținerea unor astfel de credite trebuie, în primul rând, să identifice dacă există deja furnizori de microcredite în țara lor.

Lista furnizorilor de micro-credite, pentru fieacare stat membru UE este disponibilă aici.

Acești furnizori le pot oferi informații suplimentare despre cerințele și procedurile de aplicare specifice acestor împrumuturi, care diferă de la un furnizor de micro-credite, la altul. De regulă, cei interesați le pot trimite cererea de micro-creditare, furnizorilor respectivi direct.

Care este contribuția UE la microîmprumuturile din Europa?
În Europa, programul European Progress Microfinance Facility este finanțat de UE și de Banca Europeană de Investiții, fiind administrat de Fondul European de Investiții.

Acesta își propune să ofere micilor întreprinzători șansa de a obține împrumuturi la care nu au acces prin alte mijloace. UE nu finanțează întreprinzătorii înșiși, în mod direct, însă permite băncilor și instituțiilor financiare nebancare să acorde mai multe credite, grație garanțiilor în valoare totală de 200 de milioane de €.

Marți (10 noiembrie 2015), Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din cadrul Parlamentului European,a votat un raport privind implementarea instrumentelor de microfinanțare, până în prezent.

Autorul raportului votat marți (10 noiembrie 2015), în cadrul Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, germanul Sven Schulze, membru PPE, consideră microfinanțarea drept o "politică socială durabilă". Acesta remarcă, totodată, importanța oferirii și altor forme de asistență, în plus față de împrumuturile uzuale, inclusiv cele de ajutor prind planurile de afaceri și contabilitatea.

Schulze susține că: "instrumentul funcționează ca un întreg însă, din păcate, finanțarea suficientă nu este garantată întotdeauna. Comisia [Europeană] trebuie, prin urmare, să găsească rapid o soluție care să îmbunătățească instrumentul de microfinanțare, pe viitor." 

Surse: Parlamentul European, Comisia Europeană

Alte programe pentru acordarea microfinanțării sunt disponibile aici