Banca Europeană pentru Investiții a finanțat cu prioritate proiecte de infrastructură, pentru acest sector finanțările depășind 700 de milioane de euro, transmite HotNews.ro.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat în 2016 împrumuturi în valoare de 1,04 miliarde euro în România, în timp ce Fondul European de Investiții (FEI) - alături de care formează Grupul BEI, a realizat anul trecut operațiuni totale de 61 milioane de euro.

BEI anunță că a finanțat proiecte prioritare pentru infrastructura publică, în cadrul mai multor programe operaționale ale UE din exercițiul financiar 2014-2020, a susținut IMM-urile și programele de reabilitare termică a blocurilor din București. 

„Anul 2016 a fost un an de succes pentru BEI în România, unde am încheiat operațiuni de peste un miliard de euro. În plus, pe lângă împrumuturi, departamentul nostru de asistență tehnică ne-a ajutat să identificăm și să dezvoltăm proiecte potrivite pentru a primi finanțare. Vom continua să ne concentrăm în viitor pe investiții ce vor contribui la dezvoltare și ocuparea forței de muncă, accelerarea absorbției fondurilor europene și îmbunătățirea standardului de viață al cetățenilor români”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședintele instituției.

BEI, prin co-finanțarea proiectelor pe fonduri europene, a acordat finanțări pe termen lung în valoare totală de 760 de milioane de euro pentru proiecte prioritare în domeniul infrastructurii în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 al UE.

Potrivit unei rezoluții a Parlamentului European, programul de investiții al BEI ar trebui să sprijine obiectivele politicilor UE, acordând prioritate investițiilor pentru accelerarea redresării economice și sporirea productivității, prin promovarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, a inovării și a IMM-urilor, prin consolidarea sustenabilității mediului și măsurile de combatere a schimbărilor climatice și prin promovarea coeziunii și convergenței economice și sociale.

Citiți ce alte sectoare a finanțat BEI anul trecut în articolul HotNews.ro.