Muzeul Uniunii Europene, situat în Bruxelles, se deschide sâmbătă pentru public. El oferă un mod nou și provocator de a percepe și înțelege istoria continentului și dezvoltarea integrării europene.

 

Expoziția permanentă a Casei Istoriei Europene, disponibilă în 24 de limbi, începe cu mitul Europa și felul în care conceptele geografice s-au schimbat de-a lungul timpului, reflectând patrimoniul european.

Vizitatorii se vor putea familiariza cu istoria politică, economică, socială și culturală a Europei secolelor 19 și 20. În centrul atenției se află istoria integrării europene.

”Casa Istoriei Europene (CIE) își propune să încurajeze cetățenii la reflecție și dezbateri privind istoria Europei și integrarea europeană. Obiectivele sale sunt de a spori cunoștințele, de a stimula curiozitatea și, în timp, de a deveni un loc pentru schimbul de idei, reflecție și dezbatere despre Europa și istoria ei, conectând oamenii, instituțiile și rețelele preocupate de istoria europeană”, potrivit unui comunicat al PE.

Vizitatorii vor fi provocați să evalueze critic istoria europeană, potențialul și viitorul acesteia. 

Exponatele din cadrul expoziției permanente CIE au fost aduse din circa 300 de muzee și colecții din întreaga Europă și nu numai. 

”Interacțiuni. Secole de Comerț, Luptă și Creație” reprezintă prima expoziție temporară din cadrul Casei Istoriei Europene. Ea va fi deschisă publicului până pe 31 mai 2018 și va prezenta momente exemplare și dezvăluiri despre întâlniri și schimburi în istoria europeană. 

Muzeul oferă, de asemenea, programe educaționale, evenimente pentru publicul local și pentru vizitatori, publicații și o serie de informații online. 

”Această casă este despre lucrurile pe care le avem în comun, despre evenimentele pe care le-am trăit împreună; nu este doar o Casă a Istoriei Europene, ci și o casă a identității europene și a memoriei europene”, declară Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Prezent joi la inaugurare, președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a declarat că muzeul nu este un instrument de propagandă pentru cele 28 de state membre, în curând 27, scrie AFP, preluată de Agerpres.

''Aici nu există o linie anume de urmat. Avem numeroase mesaje diferite, istoria noastră și moștenirea noastră sunt aici, la fel ca și problemele și dezastrele noastre'', a explicat el la conferința de presă.

''Studiind însă trecutul, putem avea un viitor mai bun'', a apreciat președintele Legislativului European.

La rândul său, președintele Consiliului Director al muzeului, Hans-Gert Pöttering, fost președinte al PE, a subliniat că expoziția evidențiază valorile europene într-un moment în care populismul și instabilitatea în creștere le pun sub semnul întrebării.

 

”Asemenea Uniunii Europene, activitatea Casa Istoriei Europene nu va fi niciodată completă. Va rămâne întotdeauna ca o dovadă a timpului în care versiuni modificate ale expoziției permanente și a expozițiilor temporare ulterioare vor lua naștere. Nu în ultimul rând, va rămâne ca o dovadă a disputelor legate de această prelungire a Asiei, unde ne adăpostim și cu care avem dreptul de a ne mândri”,

 

a declarat profesorul Wlodzimierz Borodziej. 

Casa Istoriei Euroepene se va deschide pentru public pe 6 mai, la ora 11.00 CET în Parcul Leopold. 

Muzeul va fi deschis șapte zile pe săptămână, iar intrarea este gratuită.