Ministrul turc de Externe a îndemnat UE să relanseze procesul de aderare a țării sale la blocul comunitar, argumentând că acesta e incompletă fără Turcia. Recent, eurodeputații au cerut înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

În discursul de deschidere a conferinței diplomaților, desfășurată luni la Ankara, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Uniunii Europene să deschidă noi capitole de negociere cu Ankara și să ridice obstacolele artificiale în calea aderării țării noastre", relatează AFP, preluată de Kurier.at.

Totodată, șeful diplomației de la Ankara speră într-o liberalizare cât mai curând posibil a vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Spațiul Schengen. UE nu consideră însă că Turcia îndeplinește criteriile necesare pentru ridicarea vizelor.

"Am jucat un rol important în trecutul Europei și o vom face și în viitor. O Europă fără Turcia este incompletă", a afirmat ministrul turc de Externe.

Declarația lui Cavusoglu vine în contextul unor relații tensionate între Bruxelles și Ankara, după puciul eșuat din 15 iulie 2016 și măsurile represive luate de președintele Recep Erdogan.

Mai mult, europalamentarii au cerut, într-o rezoluție adoptată pe 24 noiembrie 2016, o înghețare temporară a negocierilor de aderare la UE cu Turcia.

PE: Acțiunile Guvernului îndepărtează Turcia de drumul ei european

În rezoluția non-legislativă, ei au spus că Turcia ar trebui să rămână, totuși, "ancorată" la UE și au promis să își revizuiască poziția atunci când "măsurile disproporționate de represiune" din starea de urgență instaurată în Turcia vor fi ridicate.

 

"Turcia este un partener important al UE (...) Dar în parteneriate, voința de a coopera trebuie să fie de ambele părți (...) Turcia nu arată voință politică, acțiunile guvernului îndepărtează Turcia de drumul ei european",

se arată în rezoluție, potrivit unui comunicat al PE.

O suspendare temporară a negocierilor ar însemna că niciun capitol nou de negociere nu va fi deschis și nicio o nouă inițiativă nu va fi luată privind "Cadrul de negociere UE pentru Turcia".

Reintroducerea pedepsei capitale de Guvernul turc ar duce la suspendarea oficială a procesului de aderare, spun deputații, subliniind că "respingerea fără echivoc a pedepsei capitale este un element esențial al acquis-ului comunitar".

Europarlamentarii au condamnat "măsurile represive disproporționate" luate de Guvernul turc după lovitura eșuată din iulie 2016, apreciind că acestea "violează drepturile și libertățile fundamentale protejate de Constituția turcă".