Calitatea de cetățean al UE deschide pentru cei care o dețin mai mult decât niște simple granițe. Puteți să vă construiți viața într-o altă țară a UE. Aveți drepturi ca student, muncitor, solicitant de loc de muncă și pensionar în orice stat membru.

Într-un videoclip explicativ, Parlamentul European ne arată pe scurt beneficiile calității de cetățean european. 

Cetățenia UE vine cu o mulțime de beneficii, cum ar fi dreptul de circulație și de ședere oriunde în UE, sub rezerva anumitor condiții. 

Acest lucru înseamnă că domiciliul dvs. poate fi oriunde în UE. Puteți sta în orice țară din UE timp de până la trei luni. Aveți nevoie doar de o carte de identitate sau un pașaport valid. În cazul în care decideți să stați acolo pentru mai mult de trei luni, atunci trebuie doar să vă înregistrați ca rezident. Cerințele vor diferi în funcție de țară și motivul șederii dvs. 

Ca muncitor, odată ce aveți dovada de angajare, sunteți liber să stați atâta timp cât doriți. Dacă vă căutați un loc de muncă, puteți merge într-o altă țară a UE timp de până la șase luni. 

Ca pensionar, vă puteți bucura de dreptul de a trăi în orice țară din UE. Aveți nevoie doar de asigurare de sănătate și de dovada că aveți mijloacele necesare pentru a vă întreține. 

Ca student, vi se aplică aceleași condiții atâta timp cât sunteți înscris la o școală sau universitate aprobată. 

Cetățenia dvs. UE vine cu drepturi suplimentare. De fapt, familia dvs. vi se poate alătura în noua dvs. țară a UE, și aveți dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene. După cinci ani de reședință legală într-o altă țară a UE, puteți aplica pentru reședință permanentă.